Türkiye Ekonomisi Güçlü Adımlar Atmaya Devam Ediyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bugün açıklanan sanayi üretimi verilerini değerlendirdi. Bakan Elvan, Türkiye ekonomisinin güçlü adımlar ile yoluna devam ettiğini ifade etti.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından bugün açıklanan Kasım ayına dair sanayi üretimi verileri değerlendirildi. 2017 yılının son çeyreğinde büyümenin beklenen oranlardan daha yüksek düzeyde olmasının beklendiğini ifade eden Bakan Elvan, açıklanan oranların da bu durumu desteklediğini, Türkiye ekonomisinin yapılmaya çalışılan spekülasyonlara rağmen güçlü adımlar ile yoluna devam ettiğini ifade etti.

Bakan Elvan tarafından yazılı bir şekilde gerçekleştirilen açıklamada, sanayi üretiminin Kasıma yında yüzde 7 oranında artış yaşayarak son 10 yıllık süreçteki en yüksek Kasım ayı artış oranının elde edildiği, elde edilen bu oranın piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini, yılın son çeyreğinde reel sektörün canlılığının devam ettiğinin önemli bir göstergesi olduğunu, sanayi üretiminin de yüksek bir seviyede artış hızını korumasının son çeyrekte elde edilecek olan büyüme oranlarına olumlu bir yansıma yapacağını ifade etti.

2016 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında sanayi üretiminin ortalama yüzde 1,9 seviyesinde olduğunu, bu oranın 2017 yılında yüzde 5,9’a yükseldiğini ifade eden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, alt kalemler olarak bakıldığında ise sermaye malı üretiminin yüzde 10,9 oranında, ara malı üretiminin ise yüzde 7,8 oranında artış yaşadığını belirtti.

Elde edilen oranların sanayi üretimi için dinamik girdi kullanımına eşdeğer olarak önemli bir ivmenin de yakalandığını gösterdiğini belirten Bakan Elvan, imalat sanayisindeki üretimin Kasım ayında yüzde 7,1 oranında arttığını, bir önceki yılın aynı dönemine oranla giyim eşyaları imalatının yüzde 16,6 oranında, makine – teçhizat ürünleri imalatının yüzde 16 oranında, motorlu kara taşıtları imalatının ise yüzde 15,6 oranında artış sağlayarak önemli bir büyüme kaydedildiğini ifade etti.

Bakan Elvan, Kasım ayında kapasite kullanım oranının yüzde 79,9 oranında, Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)’In ise yüzde 52,9 oranında gerçekleşerek seviyelerini koruduğunu ifade etti.