Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi Üretimi Endeksini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı dönemine ait olan sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.

Sanayi üretim endeksi mart ayından önceki 1 yıllık süreçte yüzde 2,8 oranında artış meydana geldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi verileri şubatı ayı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman ise yüzde 1,3 oranında artış meydana geldiğini görülmekte.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, mart ayındaki sanayi üretimi endeksinin 2016 yılının dönemine kıyasla yüzde 2,5 oranında, aylık bazda bakıldığında ise yüzde 1,7 oranında artış meydana geleceğini öngörmüştü. Geçen yılın aynı döneminde 133,2 seviyesinde açıklanan endeks değeri bu yılın aynı döneminde 136,9 seviyesinde hesaplandı. Alt gruplar incelendiğinde ise; mart ayı dönemindeki madencilik ve taşocakçılığı sektörünün şubat ayına göre endeks değeri yüzde 2,1 oranında arttı. Benzer kıyaslama imalat sektöründe yapıldığında ise yüzde 1,6 oranında artış meydana geldiğini, elektrik, buhar ve iklimlendirme üretimi sektörüne bakıldığında ise tam tersinin yani yüzde 1,1 oranı ile düşüş yaşandığı görülmekte.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde endeks değerindeki en yüksek artış dayanıklı tüketim malında meydana geldi. Dayanıklı tüketim malında yüzde 6,4 oranında artış meydana geldi.

İmalat Sanayinin alt grupları incelendiği zaman ise mart ayı ile şubat ayı kıyaslandığında en fazla artışın meydana geldiği imalat deri ve deri ürünlerinde gerçekleşti. Söz konusu imalar üretiminde yüzde 23,5 oranında artış meydana geldi. Bunun takribinde elektrikli teçhizat imalatı işle birlikte kok kömürü yer aldı. Elektrikli teçhizattaki artış yüzde 9,1 oranında gerçekleşirken, kor kömüründe ise yüzde 5 oranında gerçekleşti.