Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırma Sonuçları Yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçen yılın gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçları yayımlandı. Buna göre geçen sene en yüksek gelir TR10 bölgesi yani İstanbul’a ait oldu.

İstanbul Birinci Sırada!

Türkiye’de geçen sene ortalama senelik eşdeğer hanehalkı kullanabilir fert geliri 21 bin 577 Türk Lirası olurken, İBBS ikinci düzey bölgeleri kapsmaında en yüksek olan yer ise İstanbul oldu. Bunun devamında ise Ankara 26 bin 679 Türk Lirası ile ikinci sırada, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli 26 bin 213 Türk Lirası üçüncü sırada yer aldı.

Ortalama senelik eşdeğer hanehalkı kullanabilir dert gelirinin en az bölge ise Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt 9 bin 872 Türk Lirası ile birinci sırada yer aldı. Devamında ise Şanlıurfa ve Diyarbakır 10 bin 30 Türk Lirası ile ikinci sırada, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari ise 10 bin 878 Türk Lirası ile üçüncü sırada bulundu.

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütleri olarak tanımlanan Gini katsayısı ise, ne kadar sıfıra yaklaşırsa gelir dağılımındaki eşitliği, bire yaklaşması durumunda ise gelir dağılımındaki bozulmayı ifade eder. Bu kapsamda da geçen sene Türkiye’de gibi katsayısı 0,405 olurken, söz konusu değerin en az olduğu bölgeler ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt 0,290 ile ilk sırada yer aldı. Devamında ise Zonguldak, Karabük ve Bartın 0,299 ile ikinci sırada, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep 0,316 ile üçüncü sırada bulundu.