ÜFE Beklentileri Aşınca Faiz Artırımı Gündeme Gelebilir!

Amerika Birleşik Devletleri’nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklenin üzerinde geldi.

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri açıklandı. 2018 yılının Şubat dönemine dair veriler Ocak ayı ile karşılaştırıldığında, yaşanan yükselmenin yüzde 0,2 oranında gerçekleştiği ortaya çıktı. Bir önceki yılın aynı ayı ile bir kıyaslama yapıldığında yaşanan artış miktarı ise yüzde 2,8 olarak kayıtlara geçti. Beklentiler ise yüzde 0,1 seviyesindeydi.

Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar eşliğinde hazırlanan rapora göre, ÜFE şubat ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,2 oranında yükseliş elde etti. Piyasaların beklentisi olan yüzde 0,1’in üzerinde bir yükselme yaşayan ÜFE’nin Dolar üzerinde bir etkisinin olup olmayacağı ise merak konusu oldu.

2017 yılının Şubat ayı ile kıyaslanan verilerde yaşanan yükselme yüzde 2,8 olurken, yıllık bazdaki beklentinin de üzerinde bir oran oluşması, Dolar kuru üzerindeki riskleri yükseltti.

ÜFE’de enerji, gıda gibi ücretlere yer verilmiyor. 2018 Şubat döneminde, beklentilere paralel olarak aylık bazda yüzde 0,2 oranında yükselen ÜFE’ye, yıllık bazda yüzde 0,3 oranında yükselip, yüzde 2,5 seviyesine ulaşmayı başaran çekirdek ÜFE eşlik etti.

Üretici Fiyat Endeksi araştırmasında, üretim sırasında ortaya çıkan maliyetlerin, ölçeklenerek nihai ürün ücretlerine, manşet enflasyona yönelik olan etkileri araştırılırken, ABD Merkez Bankası tarafından da ÜFE’nin de aralarında aldığı tüm enflasyon rakamlarını yakından takip ettiği biliniyor.

Yaşanan bu artış, ekonomistlerin ABD Merkez Bankası (FED) tarafından alınabilecek faiz artırımı kararının daha hızlı bir şekilde gerçekleşeceğinin öngörülmesinin kapılarını aralıyor. FED, enflasyon hedefini tutturabilmek için 2018 yılında 3 defa faiz artırımı yapmayı hedefliyor.