Zeybekci, Dolar Hakkında Açıklama Yaptı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolar ile ilgili açıklama yaptı. Zeybekci, dolar kurunda gelinmiş olunan noktanın olumlu bir nokta olduğunu belirten Zeybekci, 3,50 seviyelerinin olumlu olduğunu belirtti.

Zeybekci, kurla alakalı olan hedefin hem tahmin edilebilir, hem de öngörülebilir bir seviye olduğunu belirtirken, kurda hem aşağı, hem de yukarı yönlü olan ivmelenmenin kimseyi memnun etmeyeceğini belirtti. Döviz kurunda şu aşamalarda gerçekleşen oynamaların tamamen spekülatif olduğunu belirten Zeybekci, kurda meydana gelen hareketlenmenik ekonomik bir sebebe dayanmadığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın yaptığı kur spekülasyonlarına ve hazırlanan oyunlara girmemesi gerektiğini belirten Zeybekci, oyuna girmenin asla tasvip edilmeyeceğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İhracatçı Eğilim Anketi 2017 Yılı Birinci Çeyrek Gerçekleşme ve İkinci Çeyrek Beklenti Sonuçlarının açıklamasının yapıldığı toplantıda Zeybekci, Türkiya İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşinin ve basın muhabirlerinin yönelttiği soruları cevapladı.

Zeybekci, aynı zamanda enflasyon ile mücadele düzeninde hükümet olarak artık farklı bir bakış açısı geliştirdiklerini ifade ederken, sürekli olarak artan talebe karşı üretiminde gerekli ölçütlü olarak yükselmesi için çalışmalara önemli bir ivmelendirme kazandırıldığı belirtildi.

Enflasyon sebebinin arzın eksikliği olduğunu belirten Zeybekci, Ramazan ayı ile birlikte talebin yükselmesi ile birlikte fiyatların da yükselmesine karşın hedeflerinin Ramazan ayı ile birlikte arzı artıracak yeni yöntemler geliştirmek olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurlarda yer alan spekülatif bir alanın her zaman yer aldığını belirtirken, kur rakamlarının ekonomik bir şekilde gösterge olmadığını belirtti. Spekülasyonun var olduğunu belirten Zeybekci,  bunun bir ekonomik tabanı olmadığını belirtti.

Özel bir Türk bankasının yurt dışında borçlanma amacıyla talep oluşturmasına hızlı bir şekilde 4 milyar dolarlık bir talep geldiğini belirten Zeybekci, bunun hazineye ya da devlete değil, özel bir Türk bankasına olmasının Türkiye’ye karşı çok yoğun bir ilgi olduğunu belirtti.