Taşıt Kredilerine Talep Artışı Bekleniyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankaların 2017 yılının son çeyrek dönemi değerlendirmesi ile 2018 yılının ilk çeyrek dönemine ait beklentilerinin yer aldığı Banka Kredileri Eğilim Anketi yayınlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası anketi incelendiği zaman, bu yılın ilk çeyrek döneminde taşıt kredilerinin standartları eskisine göre biraz daha gevşetilmesi ve taşıt kredilerine olan talepte artış meydana gelmesi bekleniyor.

Yayınlanan anketin içeriğine göre, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartları temel olarak aynı kalmıştır. Bu senenin ilk çeyrek döneminde de bankaların beklentisi ise standartların temelde yine aynı kalacağı yönünde.

Bireysel kredilerde uygulanan standartların değişimleri incelendiği zaman ise, bankaların tüm kredi türlerine uyguladıkları standartları temel yine aynı bıraktığı görülmektedir. Taşıt ile konut kredilerinde hiçbir unsurun gevşetici yahut sıkılaştırıcı yönde etki etmediği görülmektedir. Ancak diğer bireysel kredilere uygulanan standartların gevşetici yönde etki eden unsurlarından tek unsur bankaların rekabeti olarak kayıtlara geçti.

İlerleyen süreçler için beklenti, konut ve diğer tüm bireysel kredilerde standartların temelde aynı kalacağı yönünde olurken, bu durum taşıt kredilerinde de gevşeme göstereceği yönünde olarak kayıtlara geçti.

Geçen yılın son çeyrek dönemine kredi talepleri değerlendirildiği zaman, işletmelerin banka kredilerine olan talebi yükseldi. Bu çeyrek dönemde, küçük orta ölçekli işletmeler ile birlikte büyük işletmelere sağlanan kredi talepleri ise bir önceki ay ile kıyaslandığı zaman yükselmiştir. Ayrıca bunun yanı sıra kısa ve uzun vadeli kredi taleplerinde de yine yükselme söz konusu olmuştur. Söz konusu dönemde Türk Lirası kredi talebi yükseliş göstermekle beraber bir önceki dönem ile kıyaslama yapıldığı zaman da güçlendiği görüldü. Yabancı para cinsinden kredi talebi ise gerilemesine devam ediyor.