1 Ocak’tan İtibaren Zorunlu Kış Lastiği Uygulamasının Cezası Artacak!

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda 1 Aralık 2017 tarihinde başlayan kış lastiği takma zorunluluğu kapsamında ceza 1 Ocak’tan itibaren artacak. Söz konusu ceza tutarı 715 Türk Lirasına yükselecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu gereğince yolcu ile eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, şehirlerin hava ile iklim koşullarına göre belli dönemlerde zorunlu tutulmakta. Bu yetki ise Bakanlık tarafından valiliklere de devredilebiliniyor. Araçların denetimleri ise Bakanlığın yetki verdiği personellere ek olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sınır kapılarında yer alan birimler ile birlikte belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleşiyor.

1 Aralık 2017 tarihinde kış lastiği takma zorunluluğu resmi olarak başladı. Kurula uymayan kişilere ise 625 Türk Lirası ceza uygulandı. Ancak Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı kapsamında yani yüzde 14,47’lik orana ilişkin olarak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 625 Türk Lirası olan ceza tutarı 715 Türk Lirasına çıkacak. Bu cezanın tutarının azaltılması ya da yükseltilmesinde de Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Kanun kapsamında, yolcu ile eşya taşımalarında kullanılan araçların her sene 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunlulukları bulunmakta.  Yük ile yolcu taşımacılığı yapan araçlar haricindeki hususi araçlar için söz konusu uygulama zorunlu olmayacak. Fakat can ve mal güvenliği ile güvenli seyahat için kış koşullarında bütün araçlarda kış lastiği takılması gerekecek.