2017’de Konut Sektörünün Yüzü Güldü!

2017 yılına dair konut satış rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, hem yerli konut satışlarında, hem de yabancı konut satışlarında önemli bir rekora imza atıldı.

Yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yapılan konut alımı rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Türkiye genelinde 2017 yılında gerçekleştirilen konut satışı sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,1 oranında artıp, 1 milyon 409 bin 314 adete ulaştı.

Bir önceki yıla kıyasla yabancılara gerçekleştirilen konut sayısında ise yüzde 22,2 oranında artış oldu. Bu artış ile birlikte 2017 yılında gerçekleştirilen konut satışı sayısı 22 bin 234’e ulaştı. Bu yükselme ile birlikte hem yerli, hem de yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında tüm zamanların rekoru kırılmış oldu.

2017 yılının geneline hakim olan yüksek artış, konut sektörünün temsilcileri tarafından oldukça memnuniyet ile karşılandı. Arsa maliyetlerinin ve faiz oranlarının düşürülmesi, devlet tarafından yapılan teşviklerin ve kampanyaların devam etmesi, konut kredisi taleplerine bankacılık sektörünün olumlu yanıtlar sunmasının ve yeni finansal çözümlerin gerçekleşmesinin, konut satışlarında gerçekleşen yükselişin 2018’e de taşınacağını tahmin ediyor.

Konu hakkında görüşlerini ileten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) ve Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Altan Elmas, 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 adet konut satışı gerçekleştiğini, bu satışın 2017 yılında gerçekleşen 1 milyon 400 bin adetlik satış hedefinin gerçekleşmesine vesile olduğunu, 2017 yılında toplam gerçekleşen satış adetinin ise 1 milyon 409 bin 314 adet seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Yabancı uyruklu kişilere gerçekleştirilen konut satışlarında 2017 yılında elde edilen büyümenin, 2018 ve sonraki yıllara da devam etmesini beklediklerini ifade eden Elmas, bu artışın sürekli olacağına, yabancı vatandaşlara gerçekleştirilen satışlardaki yükselişin, gayrimenkul sektörü için Türkiye ekonomisine sunulan katkının da önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.