2018’de Konut Kredisi Düşüş Beklentisi Var

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, konut fiyatlarına ilişkin 2017 yılı değerlendirme raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, 2017 yılındaki konut satışları 2016 yılı kıyaslandığı zaman yüzde 5,1 oranında artış olduğu gözlemlendi.

Geçen sene konut kredisi faiz oranlarındaki yükselişe rağmen ülke genelinde ipotekli konut satış adeti ile ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payının 2016 yılına kıyasla sınır olduğu belirtilen raporda, bu sınıra rağmen artış gösterdiğini, fakat ipotekli satışlarda ilk sırada Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirler yer almak üzere gerilemelerin gözlendiği belirtildi. Bunların yanı sıra banka, 2018 yılının ilk aylarında kullandırılan konut kredilerinin adetlerinin senelik bazda gerileme göstereceğini belirtti.

Yapı kullanım izni ile birlikte ilk el satış adetlerinde 2016 yılına göre artış meydana geldiği belirtilen raporda, önceki dönemlerde de olduğu gibi geçen sene de yapı kullanım izinlerinin ilk el konut satış adedinde çok daha yüksek olduğunu, yabancılara konut satışları, KDV muafiyeti ve vatandaşlık gibi yasal düzenlenmelerin de etkileri ile birlikte bir önceki seneye göre artış meydana geldiği belirtildi.

Konut kredisi anahtar kelimesi ilce birlikte Google trends olarak kullanılan arama hacminin endeksinin konut fiyat endeksi çerçevesinde derlenen veri adedi kapsamında bir öncü gösterge olabileceğinin gözlemlendiği belirtildi. Buna göre de bu senenin ilk dönemlerinde kullandırılan konut kredisi adedinin senelik bazda gerilme kaydedeceği belirtildi. Bunların neticesinde de konut arzında artış yaşandığı geçen sene, getirilen yasal düzenlemeler ile birlikte artmaya devam ederken, bölgesel olarak fiyat düzenlemelerine ek olarak, maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamaması sebebi ilce konut fiyatlarındaki nominal sınırlı seviyede kaldığı belirtildi.