2023’te Hidroelektrik Enerjide Hedef 135 Milyar Kilovatsaat Üretim Yapmak

HES hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hidroelektrik enerji üretiminin 16 senede gerçekleştiğini, bunda Obruk Barajı, Borçka Barajı ve Deriner Barajı gibi birkaç daha barajın etkili olduğunu, Deriner Barajı ve hidroelektrik santralinde üretimin 2013 senesinde başladığını, söz konusu tesisin ülkenin enerji üretim kapasitesi kapsamında en büyük 6. HES olduğunu, buna ek olarak da kendi kategorisinde dünyanın en yüksek 3. Barajı olma özelliği taşıdığını söyledi.

Ilısu Barajı 2019’da İşletmeye Açılacak

Ilısu Barajı ile Hidroelektrik Santrali sona erdiği zaman dünyanın kendi kategorisinde en büyük, Türkiye’nin ise 4. Büyük HES’i olacağını söyleyen Pakdemirli, işletmelerinin 2019 senesinde alınacağını, Ilıssu Barajı ve HES’in üretecekleri enerji miktarları ile yaratacakları sulama olanaklarına ek olarak yapısının da tarihin en önemlilerinden biri olacağını söyledi.

Yusufeli Barajı ile HES’in tamamlanması ile de Türkiye’nin en yüksek barajı konumunda bulunurken, dünyanın da kendi kategorisinde en yüksek 2. Barajı konumunda olacağını söyleyen Pakdemirli, söz konusu tesisin kapasitesinin 540 megavat kurulu güce tekabül ettiğini, hidroelektrik enerji üretim kapasitesinin ise 1 milyar 817 milyon kilovatsaat olacağını söyledi.

HES’lerin hem temiz hem de yenilenebilir enerji olduğunu söyleyen Pakdemirli, 2003 senesinde özel sektörün devreye alınmasının fazlasıyla önem arz ettiğini, bu yıl itibariyle toplamda 626 tane HES ile birlikte senelik 96 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretim kapasitesine kadar çıkıldığını, bunun sonucunda da hem teknik hem de ekonomik anlamda hidroelektrik potansiyelinin yüzde 53 oranında yükseldiğini, hedeflerinin 2023 senesinde senelik 135 milyar kilovatsaat üretim gerçekleştirmek olduğunu söyledi.