72 Bin Fındık Üreticisi Bahçelerini Sigortalattı!

Ülkemizde genel olarak 72 bin fındık üretimi yapan kişi, zirai dondan tehlikesinden ötürü zarara uğramamak için Tarım Sigortaları Havuzu‘na (TARSİM) başvuruda bulunarak bahçelerini sigortalattı.

Ülkemizde yeşil altın denilince akla gelen fındığın, 2014 senesi Mart ayı dönemlerinde meydana gelen zirai don sebebiyle zarar görmesinden sonra fındık üretimi yapan kişiler tekrardan aynı sorunları yaşamamak için bahçelerini sigortalatma yoluna gittiler.

Bu sene poliçe onay tarihi olan 10 Mart Cumaya kadar Tarım Sigortalar Havuzu bölge müdürlüklerine başvuruda bulunan 72 bin fındık üreticisi, dona karşı bahçelerini güvence altına almak için sigortalattı.

Yaklaşık olarak 72 bin kişiye poliçe kesildiğini açıklayan Tarım Sigortaları Havuzu Yetkilileri, en fazla başvurunun Giresun ve Ordu illerimizdeki fındık üreticilerinin yaptığını söyledi. Giresun ve Ordu’dan sonra gelen iller ise Trabzon ve Samsun olduğu, yaklaşık olarak toplamda 400 bin dekarlık bahçenin poliçe karşılığında güvence altında alındığı açıklandı.

Fındık üretimi yapan kişilerin doğabilecek zararlara karşın geçtiğimiz dönemlere göre çok daha hassas olduklarını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticilerinin ülkemizdeki iklim koşullarındaki değişkenlik, sürekli ve istikrarlı bir şekilde meydana gelen doğal afetler ve olası herhangi durumlar için tarım sigortasına olan eğilimin arttığını söyledi. Arslan Soydan, üreticilerin tarım sigortaları konusunda bilgi sahibi olması ve ilgi duymasının onları çok mutlu ettiğini belirtti.