Ege Bölgesi’nin Büyük Firmaları Açıklandı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’da düzenlenen toplantıda 2016 yılı üretimden satışlarda gösterilen performanslara göre bölgedeki 100 büyük sanayi kuruluşunu belirledi. Belirlenen kuruluşlara göre ilk üç sırada Tüpraş, Petkim ve Philsa Philip Morris  yer aldı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda TÜPRAŞ‘ın 11 milyar 544 milyon Türk Lirası değerinde üretimden satış gerçekleştirdiği, Petkim‘in 4 milyar 153 milyon Türk Lirası değerinde ve Philsa Philip Morris‘in ise 2 milyar 772 milyon Türk Lirası değerinde üretimde satış gerçekleştirdiği bildirdi.

Listeye 2017 yılında 17 yeni firma katıldı. Yine yapılan değerlendirmeler sonucunda 54 firma yükseldi, 21 firmada ise gerileme söz konusu oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar 35 yıldır sürekli olarak gerçekleştirilen değerlendirmeler kapsamında ilk 100 firma değerlendirmesi sonucunda 76 firmanın kar bildirdiğini açıkladı. 100 firmadan yüzde 75’lik payının hıda, demir-çelik ve kimya sektöründe yoğunlaştıklarını söyleyen Ender Yorgancılar yine ilk 100 firmanın geçen sene 63 bin 981 kişiye istihdam sağladığının bilgisini aktardı. Söz konusu firmaların borç durumlarının değerlendirmesini yaptıklarını söyleyen Ender Yorgancılar, firmaların finansman gereksinimlerini borç alarak karşıladıklarını söyledi. 100 Türk Lirası kazanan bir firmanın 51 Türk Lirasının bankaya ödediklerini söyleyen Yorgancılar, bunun firmaları zor duruma soktuklarını söyledi.

Geçen senenin ekonomik göstergelerini baza alan Yorgancılar, Türkiye’nin yüzde 2,9 oranında büyüdüğünü, söz konusu bu büyüme Avrupa Birliği ülkeleri kıyaslandığı zaman önemli ölçütte bir başarı elde edildiğini söyledi. Ancak bu büyümenin Türkiye için yeterli seviyede olmadığını söyleyen Yorgancılar, her sene yüzde 5 oranında büyüme söz konusu olursa işsizliğin azalmayacağını, bu nedenle en ez yüzde 6 oranında büyüme olmasının gerektiğini söyledi.