Elektrik Üretimi ve Abone Sayısı Arttı!

EPDK, Ekim ayına ilişkin sektör raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre lisanslı elektrik üretimi 1 sene yüzde 7,4 oranında yükseldi. Ekim döneminde üretilen elektrik miktarı ise 2,3 milyon megavat saatin üzerine çıktı.

EPDK tarafından açıklanan sektör raporu incelendiği zaman ekim döneminde lisanslı olarak yapılan elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman önemli oranda yükseldi.  Söz konusu artışın takibinde üretim 23 milyon 544 bin megavat olarak açıklandı. 2016 yılında Türkiye’nin ürettiği elektrik miktarı ise 21 milyon 922 bin megavatti.

En Fazla Üretim Doğalgaz Santrallerinde!

Ekim döneminde en fazla üretim ise doğalgaz santrallerinde yapıldı. Santrallerin üretimden aldığı pay ise yüzde 44,12 olarak açıklandı. Lisanslı elektrik üretiminin yüzde 19,46’lık kısmı ise ithal kömür ile yapıldı. Linyit ile yapılan üretimin toplama göre oranı is yüzde 6,90’a tekabül etti.  Bunları yanı sıra Türkiye söz konusu üretimde akarsu, jeotermal ve rüzgardan da yararlandı.

1 yıllık üretim incelendiği zaman ise hidroelektrik santralleri geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 49,6 oranında düşüş gösterdi. Akarsı santrallerinden elde edile elektrik incelendiği zaman ise yüzde 13,4 oranında gerilediği görüldü. Doğalgazdan elde edilen üretim yüzde 33,3 oranında yükselme meydana geldi. İthal kömür ile yapılan üretim miktarı ise söz konusu dönemde yüzde 4,5 oranında yükseldi.

Elektrik Abone Sayısında Dev Artış!

2017 ile 2016 yıllarının ekim dönemlerinde elektrik abone sayıları kıyaslandığı zaman yüzde 3,5 oranında artış gözlemlendi. Toplam abone sayısına bakıldığı zaman ise 42 milyon 224 bine yükseldiği açıklandı. Söz konusu abonelerin 34 milyon 300 milyonu ise mesken abonesi olarak açıklandı. Vatandaşların diğer bölümü ise tarımsal sulama abone, sanayi tüketicileri ile aydınlatma kalemlerden oluştu.