Enerji İthalatında Yüzde 39’luk Artış Var!

Türkiye’deki enerji ithalatından yüzde 39 oranında artış meydana geldi.

Türkiye’de 2017 yılının ocak ile mart ayları döneminde enerji ithalatı için yapılan ödeme, 2016 yılının aynı dönemleri ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 39 oranında artış meydana geldiği, bu artış ile birlikte 9 milyar 1 milyon 356 bin dolar olduğu görülmekte.

Dış ticaret istatistiklerinden elde edilen verilere göre, ülkemizde 2017’de ocak ile mart ayları döneminde toplamda 50 milyar 394 milyon 134 bin dolar değerinde ithalat gerçekleşti. Bu rakamın 9 milyar 1 milyon 356 bin dolarlık kısmı mineral yakıt, mineral yağ ve yakıt ile yağın damıtılmasında meydana gelen ürünler, mineral mumlardan oluştu. Bunun sonucunda 2016 yılının ocak-şubat ve mart aylarındaki ülkemizin enerji ithalatı 6 milyar 490 milyon 429 bin dolar değerinde gerçekleşti. 2017 yılının aynı dönemlerinde bu rakam yaklaşık olarak yüzde 39 oranında artış yaşadı. Bu artış ile birlikte 9 milyar 1 milyon 356 bin dolar değerinde ulaştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, 2016 yılının ocak, şubat ve mart aylarındaki petrol fiyatlarının uzun zaman sonra en düşük fiyatların yaşandığı dönem olduğunu, o dönemlerdeki petrol fiyatlarının yaklaşık olarak 30 dolar değerinde olduğunu hatırlattı.

Özdemir: Petrol Fiyatlarında Yüzde 33,33’lük Artış Var

2017 yılının aynı zamanlarındaki petrol fiyatlarına bakıldığı zaman yaklaşık olarak 50 dolara kadar yükseldiğini söyleyen Volkan Özdemir, 2016 yılı ile karşılaştırıldığı zaman en az 3’te 1’i kadar artış meydana geldiğini söyledi. Bunun ülkemizi önemli ölçütte etkilediğini belirten Volkan Özdemir, fiyatlarda çok büyük farklılıklar olmasa da petrol ve petrole bağlı olan doğalgaz fiyatlarının 2016 yılına göre yeniden artış yaşadığını, bunun ülkemizdeki enerji ithalatını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Nedenlerden birinin de ülkemizdeki doğalgaz ithalatının ocak, şubat ve mart aylarında 2016 yılına kıyasla yükselişte olduğunu söyleyen Volkan Özdemir, bunun nedeninin de doğalgaza olan talebin mevsimsel olarak yükselişe geçmesiyle evlerde ve sanayide artan oranlarda kullanılmaya başlanması olduğunu söyledi.

Özdemir: Enerji İthalatı Yıl Sonunda Yine Artacak

Türkiye’deki doğalgaz kullanımının kış aylarında çok daha fazla olduğunu söyleyen Volkan Özdemir, enerji ithalatında bu yılın ilk 3 ayında artış meydana gelmesinin asıl sebebinin 2016 yılına kıyasla petrol fiyatlarında meydana gelen artış olduğunu söyledi. İkinci sebep olarak da ülkemizdeki doğalgaz ithalatının mevsimsel değişikliklerden kaynaklı taleplerin de değişmesi ile birlikte artışların meydana gelmesi olduğunu söyleyen Özdemir, bu sebebin birleştiğinde ülkemizdeki enerji ithalatının en az 3’te 1 oranında artış meydana gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Özdemir, 2016 yılı sonunda enerji ithalatının 30 milyar dolar değerinin altına düştüğünü, 2017 yılın sonunda  ise tekrardan 40 milyar dolar değerine çıkmasını beklediklerini ifade etti.