Fazla Mesai Alacaklara Önemli Uyarı!

Ay sonunda fazla mesai ücreti alırken hayal kırıklığına uğramak istemeyenler için bazı ayrıntılara özellikle dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılar yapıldı.

Ay sonunda normal çalışa süresinden fazla çalışıp hakkını almak isteyen çalışanların büyük kısmı ay sonu maaş tablosuna baktıkları zaman büyük bir hayal kırıklığına uğruyorlar. Fazla çalışmalarına rağmen herhangi bir şekilde fazla mesai ücretlerinin maaşlarına yansımaması nedeniyle sıkıntı içerisine giriyorlar. Fazla mesai ücretlerini alamadıkları gerekçesi ile pek çok kişinin işten ayrılma noktasına dahi geldikleri öğrenildi. ancak avukatlar tarafından şikayetler üzerine durum hakkında bir açıklama yapıldı. Bu açıklama sonrasında fazla mesai ücretlerinin alındığı yazılı deliller aracılığı ile belgelenmediği müddetçe bu durumun hukuki bir süreç içerisinde yer almayacağı özellikle belirtildi.

Pek çok işçinin bu delillerden uzak olması nedeniyle hak ettikleri fazla mesai ücretlerini alamadıkları öğrenildi. Çalışanların bu durumu nasıl ispat edecekleri herhangi bir şekilde bilinmediği için yetkililer tarafından vatandaşlara bu konuda çeşitli uyarılar yapılıyor. İşçiler tarafından fazla mesai ücretlerinin ve çalışma sürelerinin işverenler tarafından kayıt altına alındığını düşünerek rahat bir tavır sergilerler ancak bu durum çoğu zaman yanlıştır.

İşçilerin durumu kanıtlamak için ay sonunda aldıkları maaş bordroları süreç açısından son derece önemlidir. Çalışanların fazla mesai ücretleri bu bordrolarda özellikle yer almalıdır. Eğer herhangi bir ibarenin bulunmaması halinde işçilerin imzalamamaları konusunda özellikle uyarı yapıldı. İmzalanan boş bordrolarda hak iddia etmenin mümkün olmadığı hukukçular tarafından özellikle ifade ediliyor. İş yerlerinde bulunan iş giriş ve çıkışlarını belgeleyen yazılı listeler işçi tarafından bir delil olarak ifade edilebilir. Bu sayede belgelenen fazla mesai ücretleri sorunsuz bir şekilde alınabilir.