İhracatçılara Müjde! Sorun Çözüldü!

Son dönemlerde ihracatçıların mühür sorunları sık sık gündeme gelirken bu durumun bazı karışıklıklara sebep olduğu ifade edilmişti. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar çerçevesinde mühür sorununun çözüldüğü ve kaşe kullanımına izin verildiği açıklandı.

Bir süredir ihracatçıların sorunlarına çeşitli şekillerde müdahale edebilmek için çalışmalar yürütülüyordu. Bu çalışmaların ardından en çok sıkıntı yaratan sorunun mühür problemi olduğu tespit edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sorun bir süredir değerlendirmeye alınmıştı. Ticaret sırasında mühür probleminin aksamalara ve çeşitli hatalara neden olmasından dolayı harekete geçilmesi uygun görüldü. Bakanlar Kurulu tarafından mevcut olan yönetmelik içerisinde 10 farklı madde üzerinde değişiklik yapılmasına karar verildi.

Değişikliklerin yapılmasının ardından Resmi Gazete üzerinde yayınlandığı açıklandı. Yayınlanmasının ardından resmen hayata geçirildi. Türkiye’den ihraç edilen eşyaların taşınma aşamasına geçilmeden önce resmi belgelerin onaylanması için gerekli adımların atılması planlanıyor. Onay işlemleri sırasında daha kaliteli belgelerin kullanılması için gerekli mevzuat değişiklikleri yapılmış oldu. Bu değişiklikler çerçevesinde yazı boyutu, yazı kalitesi, tipi ve belgelerde kullanılan mühürlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

İçeriklerin kurallara uygun bir şekilde belirlenmesi için gümrük idareleri tarafından uygulanan bazı okunaksız mühürlerin karışık olduğu belgeler örnek gösterildi. Bu belgelerin incelenmesi, anlaşılması büyük zaman yükü olarak ifade edildiğinden dolayı bu süreç içerisinde mühür yerine modern zamana ayak uyduran kaşelerin kullanılmasına karar verildi. Bakanlar Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından ihracatçıların en büyük sıkıntılarından birisi olarak ifade edilen mühür sorunu hızlı bir şekilde giderilmiş oldu. Artık ihracat işlemleri hızlı bir şekilde yapılabilir.