Findeks Kredi Notu Öğrenme

Findeks Kredi notu, bireylerin bankalarla olan faaliyetleri sonucu yaptıkları işlemler ve ödemeler doğrultusunda değerlendirmeye alınan bazı kriterler neticesinde derecelendirme arasında yer aldığı konumu temsil eder.

Kredi notunuz, sizin son 5 yıl içerisinde yapmış olduğunuz kredi kartı, kredili mevduat hesabı ya da bireysel kredi gibi işlemlerinizin sonrasındaki süreci nasıl yönettiğinizle ilgilidir. Bu sebeple neler yaptığınıza çok dikkat etmeniz ve belli bir düzen oluşturmanız gerekmektedir. Eğer sistem üzerinde son 5 yılda kredili siteme ait bir işleminiz yoksa, sadece banka kartına sahipseniz Findeks kredi notunuz oluşmamış demektir. Belirlenmiş olan derecelendirmeler içinde yer almadığınız anlamına gelmektedir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Bireysel krediler ve kredi kartı kullanımı günümüzde banka hizmetleri arasında en yaygınlaşmış olanlarıdır. Özellikle 2010 yılından bu yana fazlasıyla bir artış göstermiştir. Bu noktada gösterilen eğimlere göre kredi notu önem kazanmaktadır. Sizin yapmış olduğunuz ödemelerin miktarı ve zaman aralığı bu sistem içerisinde en çok dikkat edilen unsurlardır.

Kredi notunuzun yüksek olması sizin  bir sonraki finansal aşamalarınızda daha rahat olmanızı sağlayacaktır. Bunun için yükseltme amaçlı politikalar izleyebilirsiniz. Findeks kredi notu öğrenmek eskiden sadece bankaların şubeleri üzerinden  gerçekleşmekteydi fakat bir süredir KBB tarafından herkese açık konuma gelmiştir. Findeks üzerinden istediğiniz şekilde notunuzu öğrenebilirsiniz. Sadece notunuzu değil, 0-1900 arasında derecelendirilen Findeks notuna göre hangi seviyede olduğunuzu ve gidişatınızı da öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra, finansal analiz ya da risk raporu da bu kapsamda verilen hizmetlerdendir.

Findeks kredi notunu, internet sitesinden TC kimlik numarası ile öğrenebildiğiniz gibi Findeks müşteri hizmetlerinden de öğrenebilirsiniz. Bunun için oldukça cüzi bir miktar ödeme yapmanız yeterli olacaktır. Önceden ilk öğrenme talebi ücretsizdi fakat güncellemeyle beraber ilk talep 2,3 TL, diğer sorgulamalar ise 4 TL olarak belirlenmiştir.

Findeks Kredi Notunu Öğrenmenin Faydaları

Kredi notu, sizin kredili sistem içerisinde yer alan tüm mevduat hesaplarınızın akıbetini tahmin etmeye yarayan bir sistemdir. Bu sistem kapsamında sizin önümüzdeki 12 ay boyunca ödeyememe olasılığınız hesaplanmaktadır. Buna göre de denildiği gibi 0 ile 1900 arasında puanlama tablosundan bir yer edinebilmektesiniz.  Bu tablo içerisinde yer aldığınız kısım, sizin bankalar açısından riskli olup olmadığını belirlemektedir. Şu an bir kredi sahibi olsanız dahi bir sonraki aşamada eğer bunları sağlamazsanız kredi almayabilirsiniz. Kredi notunun düşük olması aynı zamanda iş hayatında da oldukça önemlidir. Kötü bir kredi puanı size olumsuz ve güvenilmez bir imaj çizebilir.

Ödemelerinizi düzenli yapmanız, borcunuzun hepsini hemen kapatamazsanız da sizin kurtarıcınız olmaktadır. Sıfır olarak temsil edilen kredili sistemde hesabı olmayan kişiler, kimi zaman düzenli ödeme yapanlardan da sonra gelmektedir. Bu açıdan düzenli ödeme yapmak size fayda sağlayacak ve sonraki finansal adımlarınız için size faydalı olacaktır.

Kredi Notunuz İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi notunuz yüksek olması ve riskli grupta bulunmamanız size birçok açıdan avantaj sağlayacaktır. Bu sebeple,  bazı hususlarda yapacağınız ayarlamalar sizin daha iyi bir kredi notuna sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu da size her alanda faydalı olacaktır. Öncelikle ödeme düzeninizin oturmuş olması son derece mühimdir. Bu çerçevede bankalar açısından olumlu bir imaj oluşturmuş olursunuz ve sonraki talepleriniz için size yardımcı olmaktan çekinmezler. Her ay size en uygun tarihi belirlemeniz ve maddi durumunuzun en iyi olduğu aralıklara denk gelen ekstreler ödemenizi daha da kolaylaştıracaktır. Bu kapsamda, borcunuzun tamamını ödeyemezseniz dahi ayın o zamanı geldiğinde en azından asgari tutarı geçen bir ödeme yapmanız sizin için çok iyi olacaktır.

Düzenli ödeme isteğiniz ve az da olsa bir miktar para yatırmanız kredi notunuzun yükselmesini sağlayan etkenlerdendir. Bunun yanı sıra, başta da belirttiğimiz gibi Findeks kredi notunuzu kesinlikle öğrenmelisiniz ve kendinize bulunduğunu Findeks sınıfına göre bir gidişat belirlemelisiniz. Kredi notunun haricinde aynı yöntemlerle Findeks’ten risk raporu ve analiz talebinde de bulunabilirsiniz. Bu da sizin kendinizi düzeltmenizi ve bulunduğunuz konumu görmenizi sağlar. Tüm banka faaliyetlerinizin yanı sıra, sizin adınıza kayıtlı, telefon, internet, elektrik, doğalgaz gibi ödemeleri düzenli yapmanız da bankalar tarafından takip edilen bir durumdur.

Eğer bu işlemleri yapamıyor veya hala kötü yönde ilerlediğinizi düşünüyorsanız bankanızdan finansal destek talep edebilir, borcunuzda da yapılandırma isteyebilirsiniz.