Kredi Çekerken Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

İnsanlar birçok farklı ihtiyaçları doğrultusunda bankalara kredi başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak bankaların müşteri talepleri olan bu banka kredilerini kabul etme aşamasında müşterilerinde aradığı bazı kriterler vardır. Bu kriterlerin arasından önemli olanlardan biri ise bankaların uyguladığı yaş sınırlamalarının olmasıdır. Bunun sebebi ise bankaların verdikleri kredilerin kesin olarak geri ödemelerini almak istemeleridir çünkü bankacılık hizmet sektörü çok detaylı hesaplamalar ile geri ödemelerin kesin olarak alınması sistemi üzerine kurulmuştur ve kusursuz olarak aksamadan işlemesi beklenmektedir.

Kredi Çekerken Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

Hesapta olmayan bir şekilde herhangi bir müşterinin banka tarafından beklenen borcunun geri ödemesini yapmaması ya da bankanın bekledi tarihte yapmaması sebebiyle sistemde akmalar ve sıkıntılar yaşanacaktır.  Buna bağlı olarak bankalar müşterilerine verdikleri kredilerin geri ödemesinin yapılabilme durumunu itina ile araştırır. Bu sebeple bankalardan kredi çekecek müşterilerin geri ödeme yapabilme durumuna göre yaş alt sınır ve üst sınır olmak üzere müşterilerine yaş sınırlaması uygulayan bankacılık hizmetleri vardır. Alt yaş sınırı 18 iken üst yaş sınırı ise bankadan bankaya farklılık göstermekte olup genel ortalama olarak 70 – 80 dolaylarındadır.

Alt sınır olarak 18 yaşını doldurma şartı koşulmuştur. Ancak banka kredisi kullanmak isteyen müşterinin sadece 18 yaşını doldurmuş olması yeterli değildir aynı zamanda belli bir süre boyunca sigortalı olarak çalışmış olması, kredi notunun iyi olması ve çekmek istediği kredi tutarı karşılığında ipotek gösterebileceği bir mal varlığının olması gibi şartlar koyulmuştur.

Üst sınır olarak da bankalarda farklılık göstermektedir ancak genel olarak bankalar 80 yaşına kadar olan kredi kullanıcılarına kredi şansı vermektedir. Özellikle emekli olan kullanıcılara aylık sabit gelirleri karşılığında kredi kullanma hakkı tanınmaktadır. Bankaların kredi kullanımında bir üst sınır koymalarının amacı ise yaşın yükseldikçe ölüm ihtimalinin de yükseliyor olmasıdır. Ölüm risk oranı yüksek olduğundan bankalar verdikleri kredinin geri ödemesinin yapılmasını dikkate almaktadırlar. Bankalardan kredi çekilirken kredi türü ile birlikte genel olarak sigorta primleri ödenmektedir. Bankaları koyduğu bu üst yaş sınırı ise sigorta firmalarını korumak adını yapılmış bir uygulamadır.