Geleneksel Çalışma Yöntemleri Değişmeye Başladı!

Türkiye’de ekonomik alışkanlıklarda yaşanan değişim, yerini çalışma alışkanlıklarındaki değişime bırakmaya başladı. İnsan kaynakları konusunda seçme, yerleştirme ve danışmanlık hizmeti veren Randstand, 2017 yılının son çeyreğinde gerçekleştirdiği İnsan Kaynakları İstihdam Araştırması Raporu’nu yayınladı.

Randstand, bahsi geçen araştırmada yaş aralığı olarak 18 ila 65 yaşları arasındaki bireyleri tercih ederken, bu bireylerin haftada en az 24 saatlik bir çalışma hacmine sahip olmalarına önem veriyor. 2018 yılının ilk çeyrek rakamlarının, bir önceki yılın son çeyrek rakamlarıyla kıyaslandığı raporda, Türkiye’de vatandaşların 3’te ikilik kısmının artık evden ya da kafeden çalışmayı tercih ettiğini ortaya çıkarttı.

Vatandaşlar ofis hayatından ve işe gidip gelmekten sıkıldıkları için, çalışmalarını evlerinden ya da farklı yerlerden gerçekleştirmek istiyorlar. Lakin, katılımcıların önemli bir kısmı bunun için bir imkânlarının bulunmadığını belirtiyor. Home Office adı verilen evden çalışma tarzının talep edilme yoğunluğu, Türkiye’de diğer ülkelere oranla önemli düzeyde yüksek.

Mevcut çalışma durumu incelendiğinde ise, geleneksel çalışma şartları altında çalışan kişi sayısı, ankete katılım sağlayanların yüzde 83’ünü oluşturuyor. Dünya genelindeki eğilime bakıldığında ise, çalışma saatleri içerisinde birden fazla lokasyonda çalışmaya imkân tanınan agile çalışma sistemine doğru yönelme olurken, bu alanda en yüksek oran yüzde 69’luk bir oran ile Hindistan’da yer alırken, en düşük oran yüzde 28 oluyor. Ortalama Yüzde 44 olurken, Türkiye’de tam ortalamayı yakalayarak, yüzde 44’lük dilimde yer alıyor.

İş ve yaşam arasındaki dengeyi kurabilmek adına agile adı verilen çalışma yöntemini tercih etmekten yana olan vatandaşlar, ankete katılanların yüzde 82’lik dilimini oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 74’e tekabül ederken, verimlilik, yaratıcılık ve iş tatmini için bu çalışma tipini başarılı bulanların oranı ise yüzde 76 olarak kayıtlara geçiyor.