İthalattaki Değer Artışı İhracata Kıyasla Yüksek!

İthalattaki Değer Artışı İhracata Kıyasla Yüksek!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık dönemine ilişkin Dış Ticaret Endeksleri raporunu yayımladı.

Yayımlanan rapora göre biri değer endeksi geçen yılın aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 5,4 oranında artış görüldü. Endeks yine aynı dönemlerin kıyaslamasında gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,5 oranında, yakıt hariç tüm ham maddelerde ise yüzde 3,4 oranında düşüş gösterdi. Ancak yakıtta yüzde 13,6 oranında, imalat sanayi de ise yüzde 5,9 oranında artış söz konusu oldu.

İhracat birim değer endeksi geçen yılın 4. çeyrek döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 oranında yükseldi. Endeksin geçen sene bir önceki seneye göre artışı ise yüzde 1,5 oranında gerçekleşti.

İthalat birim değer endeksi incelendiği zaman ise aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 10,9 oranında yükseldi. Endeks bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 1,3 oranında, yakıt hariç tüm hammaddelerde yüzde 14,9 oranında, yakıtta ise yüzde 26,7 oranında, imalat sanayi grubunda ise yüzde 7,2 oranında yükseldi.

İthalat birim değer endeksi geçen yılın 4. çeyrek dönemi ile bir önceki senenin aynı dönemi kıyaslandığı zaman yüzde 9,8 oranında arttığı görülmekte. Endeksi geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 7,5 oranında yükseldi.

İhracat miktar endeksi ise aralık döneminde yine bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında yükseldi. İthalat miktar endeksi de aynı dönemlerine kıyaslamasında ihracatla benzer şekilde yüzde 13,1 oranında yükseldi.