Her Öğrenci Burs Alabilir Mi?

Öğrenciliğin her döneminde burs almak mümkündür. Burs almak için gerekli tüm detaylar!

 

Eğitim ve öğrenim hayatında kimler burs alabilir diye bakacak olursak, burada tabii ki öğrenim durumlarına ve devamlılığa bağlı olarak öğrencilerin burs alma durumları değişkenlik gösterebilir.

KİMLER NASIL BURS ALABİLİR?

İlkokul derecisinde bulunan öğrenciler MEB tarafından düzenlenen sınavlara katılırlar ve bu sınavları başarılı bir şekilde geçtikleri takdirde bütün eğitim hayati boyunca burs alma hakkına sahip olurlar. Derslerinde başarı devamı bu konu için önemlidir. Eğer öğrenciler derslerinde başarılı olamazlarsa ve gereken şartları yerine getirmezlerse bursları iptal olabilir. Lise düzeyinde ise gerek devlet gerekse vakıflar tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler. Bu dönemde ise genellikle maddi durumları eğitim hayatına engel teşkil eden öğrencilere verilmektedir. Burada önemli olan konu öğrencilerin aslında en çok ihtiyaç duydukları üniversite döneminde bu burslardan faydalanabilmelidir.

HANGİ ÜNİVERSİTELERDE BURS ALINABİLİR?

Özel üniversitelerin dışındaki öğrencilerin yani devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin burs alma imkanları daha fazla olabilir. Bunlar gerekse devlet tarafından gerek özel şirketlerden gerekse vakıf ve derneklerden burs alma imkânlarına sahiptirler. Devletten alınan burslar herkesin bildiği gibi Ziraat Bankası aracılığıyla verilen aylık ücreti 400TL’nin üzerinde olan burstur. Bu burs sadece maddi olanakları yetersiz ailenin eğitim gören çocuklarına verilir. Bu öğrenciler de derslerinde başarı devamı zorunluluğu vardır. Eğer burs alan öğrenci bir dönemde 3 ders alttan alacak şekilde bırakırsa o kişinin burs hakkı elinden alınır ve bu burs öğrenim kredisine dönüşür.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Üniversite dönemindeki öğrencilerin burs alamadıkları zaman devletin kendisine verdiği geri ödemeli kredidir. Bu krediyi alan kişi okul hayatı bittikten sonra devlete borçlu hale gelir ve çalıştığı dönem içeresinde kendisinden tahsil edilir. Her öğrenci burs alamaz sadece başarılı ya da eğitim almaya maddi durumu olamayan kişilere burs verilebilir. O yüzden başarı çok önemlidir.