Hindistanlı Şirket Voltas İle Arçelik Arasından Ortaklık Anlaşması

Hindistan’ın en meşhur şirketlerinden biri olan Tata Grubu üyesi Voltas ile Arçelik A.Ş. arasında bir ortaklık anlaşması imzalandı. İmzalanan anlaşmaya göre, Hindistan’da üretim ve satış yapmak üzere ortak bir şirket kurulacak.

Arçelik A.Ş. tarafından konu üzerine yapılmış olan açıklamalarda, Tata Grubu’nun ana hissedarı olan Voltas ile Arçelik arasında bir ortaklık anlaşması yapıldığı bildirildi.

Yaklaşık olarak 100 milyon Amerika Birleşik Devletleri doları sermayesi ile kurulacak olan bu şirketin hisselerinde, Arçelik’in ortağı olduğu Ardutch BV ve Voltas yüzde 49 hisseleri ile eşit paylara sahip olacak. Söz konusu olan ortaklıkta Koç Holding ve Tata Investment Corporation Ltd.’nin ise yüzde 1’er hisseleri olacak.

Voltas şirketinin Hindistan pazarlarındaki başarılı tecrübesi ve Arçelik’in de üretim teknolojisi alanındaki başarılarını bir araya getirecek olan bu yeni şirket, ürünlerini 1,3 milyar nüfusa sahip olan ülkelerde satışa sunmaya hazırlanıyor.

23 Mayıs tarihinde Voltas şirketinin merkezinin bulunduğu Bombay’da Koç Holding, Arçelik A.Ş., Tata ve Voltas arasında üst düzey yöneticilerin katılımıyla imzalanmış olan ortaklık anlaşması, imza töreninin ardından duyuruldu.

Bu ortaklık anlaşmasının neticesinde Hindistan’da kurulması planlanan fabrikada, buzdolabı üretimi de yapılacak. Ortak kurulacak olan bu şirket ayrıca, Arçelik’in fabrikalarında üretilmiş olan ürünlerinin satışını da gerçekleştirecek.

Koç Holding’in Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı olan Fatih Kemal Ebiçlioğlu yapmış olduğu açıklamada, ekonomik güç merkezinin son zamanlarda Asya Kıtası’na doğru kaymaya başladığını ve kıtanın yeni yatırımlar için bir cazibe merkezi haline dönüştüğünü dile getirdi. Bu durumu yakından takip ettikleri de belirten Ebiçlioğlu, 1,3 milyar nüfus sahip olan Hindistan’ın beyaz eşya pazarları bakımından büyük bir potansiyel sunduğunu da belirtti.