IMF Türkiye’nin Büyüme Tahminini Artırdı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) Raporu’nun 2017 Ekim sayısını yayımladı.

Sürdürülebilir Büyümeyi Amaçlamak başlığı ile raporu yayımlayan IMF, Türkiye ekonomisinin güçlü iç ve dış talep sayesinde beklenenden çok daha hızlı bir şekilde toparlandığı belirtildi.

Türkiye’nin 2017 yılı için yapılan büyüme tahminine yönelik, birinci çeyrek dönemdeki üretimin, son çeyrek dönemlerde meydana gelen toparlanmanın ve daha büyümeci mali duruşun etkisi ile birlikte beklenenden çok daha güçlü hale gelmesine bağlı olarak yüzde 5.1 seviyesine revize edildiği belirtilen raporda, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2018 senesi kapsamında yüzde 3,5 oranında büyüme olacağı öngörü yapıldı.

Türkiye için 2017 ve 2018 yıllarının büyüme beklentileri, Uluslararası Para Fonu’nun nisan döneminde yayınlamış olduğu DEG raporuna göre sırası ile yüzde 2,5 ile yüzde 3,3 seviyesinde açıklanmıştı.

Türkiye’nin 2017 yılı için yapılan büyüme tahmininde 2,6 puan değerinde değişiklik yapılmıştı. Söz konusu bu değişiklik DEG raporunda en önemli olumlu revize olarak kayıtlara geçti. Benzer şekilde Yükselen ve Gelişen Avrupa grubu kapsamında 2017 yılına ait büyüme beklentisi ise yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 4,5 seviyesine yükseldi.

Diğer taraftan ise enflasyonun yükselme nedeni olarak Türk Lirasında meydana gelen değer kaybı olarak gösterildi. Raporda Türkiye’nin enflasyon beklentisinde 2017 yılı için yüzde 10,9 seviyesinde, 2018 yılı için ise yüzde 9,3 seviyesinde olacağı belirlendi.