IMF’ye Göre Türkiye’nin Döviz Rezervi Yetersiz!

IMF, Türkiye’nin sahip olduğu döviz rezervlerini değerlendirdi. Uluslararası Para Fonu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin sahip olduğu döviz rezervleri, gelişen piyasalara sahip ülkeler arasında yeterli düzeyde olmadığı ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından bugün yapılan açıklamaya göre ülkelerin sahip olduğu döviz rezervleri değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, IMF’nin tavsiye ettiği döviz rezervi seviyelerinin bir kırılma noktası olarak kabul edilmesi halinde Türkiye’nin, Arjantin’in, Güney Afrika’nın, Malezya’nın gelişen piyasalara sahip ülkeler arasında en kırılgan ülkeler olacağı ifade edildi.

Bloomberg Barclays Tahvil Endeksi’nin içinde yer alan 21 adet gelişen piyasa arasında Türkiye’nin, Arjantin’in, Güney Afrika’nın ve Malezya’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) için yeterli olarak kabul görecek seviyenin altında bir döviz rezervine sahip olduğu ortaya çıktı. IMF tarafından yayınlanan döviz rezervi sahipliği haritasında kırmızı – yeşil arasında bir skala belirlenip, bu skalada kırmızı, en zayıf, yeşil ise en güçlü döviz rezervleri olarak tanımlandı. Oluşturulan haritada Türkiye ve yukarıda bahsedilen diğer ülkeler döviz rezervi açısından en kırılgan ülkeler olarak kırmızı ile gösterildi.

Aynı zamanda ekonomistler tarafından yapılan değerlendirmede ABD Hazine Tahvili Faizleri’nde yaşanan artışlar ile birlikte gelişen piyasalara sahip olan ülkelerdeki döviz rezervlerinin, normalden daha da riskli bir yöne doğru ilerlediği ifade edilirken, talebin azalması ve satış baskısı ile karşı karşıya kalınmasının da yer aldığı ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu tarafından hazırlanan döviz yeterlilik tablosunda ülkelerin milyar dolar cinsinden sahip olmaları gereken dolar cinsinden döviz rezervi seviyeleri, mevcut döviz rezerv seviyeleri, mevcut döviz rezervlerinin yeterli seviye içerisinde sahip olduğu oran, yerli para biriminin yıl başından bu zamana kadar Dolar kuru karşısındaki değer değişimi ve cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya olan oranı gibi bilgilere yer verildi.