Irak, Türkiye’den Yapmış Olduğu Domates İthalatını Durdurma Kararı Aldı

Domates ihracatında Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlik halen daha devam ederken, bir başka olumsuz gelişme de Irak cephesinden geldi. Yeni ihracat pazarlarımızdan biri olan Irak, kendi ülkesinin domates üretimini korumak ve desteklemek adına Türkiye’den ithal ettiği domates alımını önceki gün durdurma kararı aldı.  Domates ihracatında Irak, Türkiye’nin en önemli pazarlarından biri olma özelliğine sahipti.

Irak’ın Tarım Bakanlığı bu konu üzerine bir açıklamada bulundu. Tarım Bakanlığı yapmış olduğu açıklamasında, yerel üretimin gelişmesini desteklemek amacıyla ve hatta öncelikle Kerbela ve Necef illerindeki yaşanan artışa bağımlı olarak ve bunun yanı sıra yerel üretimin ihtiyaçları karşılayabilecek olması öngörülerek, 21 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Türkiye ile gerçekleştirmiş olduğu domates ithalatını durdurulacağını bildirdi.

Irak Tarım Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiş olan bu açıklama, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’na ait olan internet sitesinde de yayımlandı.

Önceki yıl Türkiye’nin toplam olarak gerçekleştirmiş olduğu domates ihracatı Rusya sebebiyle yaşanmış olan krize paralel bir şekilde 367 milyon dolar civarından, 238 milyon dolar civarına kadar gerileme göstermişti. 2016 yılı içerisinde Irak için gerçekleştirilmiş olan domates ihracatı ise yaklaşık olarak 88 milyon dolar civarında gerçekleştirilmişti.

Ayrıca açıklanan verilere göre 2014 yılında da Türkiye domates ihracatında Irak’a, 98, 5 milyon dolar olarak, 2015 yılında ise 82, 8 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.

Bunların yanı sıra önceki haftalarda Irak’a Mersin’in Silifke ilçesinden büyük bir domates sevkiyatı yapılmış ve söz konusu ilçede 175 bin ton civarında bir domates hasadı yapılmıştı.