İş Kurana Devlet Desteği!

İş kurmak isteyen kişilere farklı farklı kurumlar, değişik isimlerde hibe ve kredi destekleri sağlıyorlar.

Bu desteklerin bir çoğu bilinmiyor, gözden kaçıyor. Hayat kurtarıcı olarak tabir edilen söz konusu destekler kapsamında girişimciler ve işlerini daha da büyütmek isteyenler için fırsat niteliği taşıyor.

Hükümet, projesi olup yeni girişimde bulunacak kişiler ile iş kurup başka kişilere istihdam imkanı sağlayacak yatırımcı kişilere farklı imkanlar sağlıyor. Çoğu kişi karşılıksız olan bu hibe desteğinden habersiz durumda. Bu kredilerden biri de kaymakamlık kredisi olarak adlandırılıyor.

Kaymakamlıklara bağlı olarak yeni iş yeri açmak isteyen kişilere kredi imkanı sağlayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, 15 bin Türk Lirasına kadar destek veriyor. Bu miktara kadar olan işletmenin sermayesi kaymakam tarafından karşılanıyor. İlk sene geri ödemesiz olarak sağlanan söz konusu kredi aynı zaman 4 yıl vadeli geri ödeme imkanı şeklinde sağlanıyor. Ancak burada önemli olan bir husus söz konusudur. Bu husus da vakfın ya da kaymakamlığın iş yerine destek verebilmesi için belli tutarda bütçesinin bulunması gerekiyor.

Her il için ayrılan bütçe farklı farklı olmaktadır. Bu destekten yararlanabilmek için kişilerin ilk olarak vakfa başvuruda bulunması ve dosya açtırma talebinde bulunmaları gerekiyor. Açılmak istenen iş yeri için inceleme yapılıyor ve sonrasında ise masraflar için teklif mektubunun alınması gerekiyor. Bunun takibinde ise proje halinde getirilmesi gerekiyor.

Bir diğer destek ise kırsal kesimlerde yaşayan ve kendi işini kurmak, kendi işinin sahibi olmak isteyenler için. Tarım Bakanlığı, söz konusu iş için gençlere 30 bin Türk Lirasına kadar hibe kredisi veriyor. Ancak bu hibeden yararlanılabilinmesi için bireylerin 18 ile 41 yaş arasında bulunması gerekiyor.