ABD’nin Ham Petrol Üretiminde Rekor!

ABD’nin ticari ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 1,6 milyon varillik artış yaşadı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta yüzde 0,4 oranında arttığını, bu artışla da 429,9 milyon varile ulaştıklarını bildirdi.

Piyasanın beklentisi incelendiği zaman ise stokların 0,3 milyon varil kadar azalması yönünde olduğu açıklandı. Bir önceki hafta da ham petrol stoklarında düşüş yaşanmıştı. Bu düşüş 2,6 milyon varil olarak açıklanmıştı. Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise geçtiğimiz hafta değişim yaşamadı ve yine 665,5 milyon varilde kaldı.

ABD’nin haftalık benzin stokları incelendiği zaman ise geçtiğimiz hafta 3,5 milyon varil yani yüzde 1,4 oranında düşüş yaşadığı, bu düşüşle de 239,6 milyon varile gerilediği açıklandı. Benzin stokları kapsamındaki piyasa beklentisi ise 2 milyon varillik gerileme yönündeydi. Bir önceki haftaya ait benzin stokları incelendiği zaman ise 1,7 milyon varillik azalma olduğu açıklanmıştı.

Ham Petrol İthalatı Arttı

Geçtiğimiz haftaki ABD’nin ham petrol ithalatı ise bir önceki hafta ile karşılaştırıldığı zaman günlük bazda ortalama olarak 1,07 milyon varillik artış gösterdi. Bu artışla da 8,15 milyon varile çıktı. Ham petrol ihracatında da günlük bazda artış yaşandı. Bu artış günlük ortalama olarak 5 bin varil olup, 1,58 milyon varile çıktı.

Yine geçtiğimiz hafta ABD’nin günlük ham petrol üretimi bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 26 bin varil yükseldi ve bu yükselişle 10,43 milyon varile ulaştı. Bunun sonucunda ise ABD’nin ham petrol üretimi rekor seviyelere kadar çıktı. Aynı zamanda da son 11 haftada 10 defa yükselmiş oldu.

EIA’nın 2018 Mart Kısa Dönem Enerji Görünümü raporuna göre, ABD’nin bu sene içerisindeki ham petrol üretiminin günlük ortalama olarak 10,7 milyon varil, 2019 yılında ise 11,3 milyon varil olması bekleniyor.