İstanbul’a Ne Oluyor? 6 Yılın En Az Yükselişi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) araştırdığı Hedonik Konut Fiyat Endeksi, Konut Fiyat Endeksi ve Yeni Konutlar Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Ülkemizdeki evlerin gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilmesi ile birlikte kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacı ile hesaplanan Hedonik Konut Fiyat Endeksi, ağustos döneminde bir önceki döneme göre kıyaslamasında yüzde 0,48 oranında artış gösterdi. Bu artış ile söz konusu endeks değeri 208,87’ye yükseldi. Geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman ise yüzde 9,42 oranında artış gösteren endeks, aynı dönem içerisinde reel olarak yüzde 1,44 oranında düştü.

Türkiye’deki üç büyük ilin hedonik konut fiyat endeksindeki değişimleri ve gelişmeleri incelendiği zaman, ağustos dönemi ile bir önceki ayın kıyaslamasında İstanbul ile Ankara’da sırası ile yüzde 0,14 oranında ve yüzde 0,09 oranında düşüş, İzmir’de ise aksine yüzde 1,33 oranına artış meydana eldi. Söz konusu endeks değerleri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırası ile yüzde 5,88 oranında, yüzde 7,72 oranında, yüzde 16,12 oranında artış meydana geldi.

Ağustos dönemi kapsamında 26 düzey bazındaki hedonik konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri değerlendirildiği zaman ise hedonik konut fiyat endeksindeki en yüksek yıllık değişim Bursa, Eskişehir ve Bilecik’te yüzde 17,87 oranında,  en düşük yıllık değişim ise Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır’da yüzde 1,26 oranında gerçekleşti.

Ağustosta İstanbul konut fiyatları yıllık bazda yüzde 7,05 oranında artış gösterdi. Tüketici fiyatları aynı dönemde yüzde 10,68 oranında yükselmişti.

Konut fiyat endeksi incelendiği zaman ise aylık bazda yüzde 0,77 oranında, yıllık bazda ise yüzde 11,31 oranında gerçekleşti. Yeni konutlar fiyat endeksi ise 231,68 seviyesinde açıklandı. Yeni konutlar fiyat endeksinde aylık bazda yüzde 0,87 oranında, yıllık bazda ise yüzde 11,01 oranında yükselme görüldü. Yeni olmayan konutlar fiyat endeksi incelendiği zaman ise geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığında yüzde 0,32 oranında artış gösterdi.