Türkiye’ye En Fazla Doğrudan Yatırım Yapan Avrupa!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre bu yılın ocak ile ağustos dönemleri arasında yurt dışındaki yerleşik olan kişilerin Türkiye’deki doğrudan yatırımları, geçen yılının aynı dönem aralığı ile kıyaslandığı zaman yüzde 28,8 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile Türkiye’deki doğrudan yatırımlar 4 milyar 851 milyon dolar olarak açıklandı. Bu tutar geçen sene aynı dönemde 3 milyar 767 milyon dolara seviyesindeydi.

Avrupa’daki yerleşik kişilerin Türkiye’deki doğrudan yatırımları yine aynı dönem aralıkları kıyaslaması yapıldığı zaman 3 milyar 830 milyon dolar seviyesine yükseldiği görülmekte. Doğrudan yatırım yapanların Avrupa’da yaşayan yerleşikler tarafından gerçekleşeni yüzde 79’a tekabül etti.

Türkiye’ye en fazla yatırım yapan Avrupa‘dan sonra Asya olarak gerçekleşti. Asyalı yerleşiklerin doğrudan yatırımları yine aynı dönem kıyaslaması yapıldığında yüzde 5,4 oranında artış söz konusu oldu. Bu artış ile 825 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Söz konusu dönemde Amerika kıtasından doğrudan yatırımlarda düşüş meydana geldi. Söz konusu düşüş yüzde 57,1 oranında gerçekleşip, 147 milyon dolara geriledi. Afrika’dan yapılan doğrudan yatırım 26 milyon dolar, Okyanusya’dan yapılan doğrudan yatırım 20 milyon dolar, sınıflandırılmayan ülkelerden yapılan ise 3 milyon dolarak olarak gerçekleşti.

Türkiye, 2017’nin ilk 8 aylık zaman zarfında en fazla yatırımı Hollanda, İspanya, Avusturya ve Azerbaycan’dan çekti. Hollandalı yerleşiklerinden yapılan yatırım 1 milyar 501 milyon dolara olarak görülürken, toplamdaki doğrudan yatırımın yüzde 30,9’una tekabül etti. İspanya’dan yapılan 1 milyar 46 milyon dolar, Azerbaycan’dan 355 milyon dolar ve Avusturya’dan 308 milyon dolar yatırım geldi.