Otomotiv Sektörüne ÖTV Kolaylığı! ÖTV İadesi Geliyor!

Otomotiv üreticilerini oldukça sevindirecek bir uygulama başlıyor. Firmalar, radyo, hoparlör, monitör gibi üretimde kullandıkları cihazların ÖTV’lerini iade alabilmeleri için, üretim tarihinden sonraki 1 yıl içerisinde başvuru gerçekleştirebilecekler.

Yapılan bu düzenleme, otomotiv imalatçılarını kapsıyor. Otomotiv imalatçılarına ek olarak, motorlu taşıt satışı yapan ve satış aşamasında araca paket dışı, ek olarak eklenen mallar için ise herhangi bir ÖTV iadesi mümkün olmayacak.

Uygulamaya alınacak bu proje, Türkiye’nin otomotiv ihracatına destek olmayı hedefliyor. Otomotiv üreticilerini sevindirecek gelişme, radyo, hoparlör, monitör gibi ürünler için, üretim tarihinden sonraki 1 yıl içerisinde ÖTV iadesi başvurusu yapılmasını kapsıyor. Hem yurt içinde kullanım maliyetlerinin, hem de ihracata dair otomobil üretim maliyetlerinin düşürülmesini hedefleyen bu düzenleme, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı” kapsamında hazırlandı.

Mevcut düzende otomotiv üreticileri araç üretim aşamasında kullandıkları radyo, hoparlör, monitör, navigasyon cihazı gibi aletler için alım aşamasında ÖTV öderken, üretilen araçların satışı aşamasında da taşıt bedeli üzerinden bu ürünler için bir de bayiler ÖTV ödemesi gerçekleştiriyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan bu değişiklik teklifi ile birlikte üreticilerin maliyetlerin düşürülmesi, ÖTV girdilerinin iadesinin sağlanması hedefleniyor.

Hazırlanan değişikliğin uygulamaya girmesi ile birlikte otomobil üreticileri mevzu bahis olan ürünleri yine ÖTV’li olarak satın alacaklar. Ürünleri kullandıktan ve araçların imalat aşaması bittikten sonra üreticiler ödedikleri ÖTV’nin iadesini alabilmek için başvuru yapabilecekler. Bu iadelerin alınabilmesi için üreticilerin, taşıt üretimi esnasında vergilendirme döneminden bir sonraki dönem itibariyle, en geç 1 yıl içerisinde başvuruda bulunulması gerekecek.