Otomotiv Şirketleri 2018’in İlk Çeyreği Büyük Kazançla Kapattı!

Borsa İstanbul tarafından yayınlanan verilere göre, otomotiv sektöründe faaliyet gösterip, borsada işlem gören 8 şirket tarafından elde edilen net kâr, 2018 yılının ilk çeyrek döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 36 düzeyinde bir artış yaşadı.

Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan 8 adet otomotiv şirketinin, yılın ilk çeyrek döneminde elde ettiği net kâr miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 36,2 oranında artış göstererek 836,7 milyon Türk Lirası seviyesine ulaştı. Şirketlerin dört tanesi 2017 yılının aynı dönemine oranla kârını net ölçüde yükseltti. 2 tanesi zararını önemli ölçüde azalttı. Diğer 2 şirket de bir önceki yılın ilk çeyrek döneminde olduğu gibi net kârını düşürdü.

Şirketler cephesinden yapılan açıklamaya göre otomotiv sektöründe en yüksek kâr açıklayan şirket 432,3 milyon Türk Lirası tutarında kâr başarısına ulaşan Ford Otosan oldu. Kârını en çok artıran ise, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 187 oranında kâr yükseltmesi başaran Doğuş Otomotiv oldu. Doğuş Otomotiv’in 2018 yılının ilk çeyrek döneminde elde ettiği net kâr miktarı 81,3 milyon Türk Lirası oldu. Şirketin bir önceki yıl açıkladığı net kâr miktarı ise 28,3 milyon Türk Lirası’ydı.

En yüksek kâr elde eden şirketler arasında ikinci sırada ise 325 milyon Türk Lirası tutarında net kâr açıklayan Tofaş (Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.) yer aldı. En yüksek kâr rakamı açıklayan şirketlerin bünyesinde bulunan şirket Koç Holding olurken, şirketin bünyesinde bulunan diğer otomotiv markaları Türk Traktör 56,2 milyon Türk Lirası kâr açıklarken, Otokar 27,7 milyar Türk Lirası tutarında bir zarar açıklamasında bulundu.

Otokar dışında zarar açıklayan diğer şirketler arasında ise 16,1 milyon Türk Lirası zarar eden Anadolu Isuzu, 12,9 milyon Türk Lirası tutarında zarar eden Karsan ve 1,3 milyon Türk Lirası tutarında zarar eden Tümosan yer aldı.