Palandöken: AVM’lerin Açılış Saati ve Konumlandırmalarına Düzenleme Gelmeli

Türkiye’deki AVM’ler hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2005 senesinde ülkemizde bulunan AVM sayısının 106 olduğunu, 2018 sonunda bu rakamın 410’a çıkmasını beklediklerini söyledi.

“AVM’lerin Açılış Saati ve Konumlandırmalarına Düzenleme Gelmeli!”

Alışveriş Merkezleri’nin ziyaretçi sayıları ve karları yükseldikçe o bölgelerdeki esnafların sayılarında azalma olduğunu söyleyen Palandöken, alışveriş merkezlerinin açılış saatlerine ve konumlandırmalarına birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. 2010 senesinde 263, 2011 senesinde 278, 2012 senesinde 334 alışveriş merkezi olduğunu söyleyen Palandöken, sene sonundaki bu rakamın 410’a çıkmasını beklediklerini, en sık bulundukları şehirlerin İstanbul, Ankara, İzmir ve benzeri gibi nüfusun yoğun olduğu şehirlerde olduğunu, alışveriş merkezi sayısı ile esnaf sayısının ters orantılı olarak işlediğini, rakamların da bunu gösterdiğini söyledi. AVM sayısının artış göstermesinin esnafların aleyhine olduğunu söyleyen Palandöken, normal şartlarda alışveriş merkezlerinde esnafların da olması gerektiğini, ancak kiraların yüksek olduğunu, markaların da çok fazla olduğunu, bu nedenle haksız rekabet olacağını söyledi.

Alışveriş merkezlerinin hem açılış saatlerine hem de konumlandırmalarına düzenleme getirilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, öncesinde çok iyi araştırma yapılması gerektiğini, konumlandırmalarında bazı kuralların olması gerektiğini, esnafların vergi ve darboğazı ile boğuştuğunu, bu nedenle de oluşan tablodan zarar görmelerinin engellenmesi gerektiğini söyledi. AVM’lerin en çok bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi kabalık şehirlerdeki esnaf sayısının az olduğunu söyleyen Palandöken, tüm iller değerlendirildiği zaman nüfusa oranla esnaf sayısında İstanbul’un 75. Sırada bulunduğunu, Ankara’nın 67., İzmir’in ise 41. Sırada bulunduğunu söyledi.