Prim Günleri Yeterli Olmayan Vatandaşlar Yaştan Emekli Olabilirler!

Yaştan emeklilik, gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış kişilere sağlanan bir hak. Burada şartlar ilk kez sigortalı olunan tarihe göre değişse de, 3 bin 600 gün primle emekli olmak mümkün

Emekli olmak için sigortalılık süresinin doldurulmuş, aynı zamanda da yaş ve gün sayısının da tamamlanmış olması gerekiyor. Fakat özellikle de kadın sigortalılarda da sigortalılık süresi ile yaş koşulunun sağlanmış, prim günü yetersiz olmaktadır. Resmi gazetelerde yayınlanan haberlere göre böyle durumlara emekli olmak mümkündür. Yani 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların bir çok konuda borçlanmaya haklar vardır.  Ücretsiz izin günleri, kadınların doğum sonrası çalışılmayan günleri, avukatlılık stajı, erkek vatandaşların askerlilik süreleri gibi borçlanmalar vardır ve bu mümkündür.

Sigorta girişlerinin öne çekilmesi kapsamında askerlilik borçlanması mümkündür. Eğer erkek vatandaşlar askerlilik borçlanmalarını sigorta girişlerinden önce yaparlarsa sigorta girişleri de geri gitmektedir.  Sigortalı olduktan sonra askerlik yapılırsa bu borçlanma sigorta girişini öne çekmemektedir. Bu durumda sadece prim günü kazanılır. Doğumdan sebep oluşan borçlanmayla emeklilik tarihinin erken bir tarihe çekilmesi sadece stajla ilk defa sigortalı olunan doğumlar için geçerli olmaktadır.

Yaştan emeklilerde ise belirli bir yaşa gelinmiş olması, normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını doldurmamış yani yeterli gün kadar çalışmamış vatandaşlar için sağlanan bir haktır. Bunun sebebi olarak da belirli bir süre daha çalışması gereken ancak yaşlarından dolayı artık çalışması zor olması olarak gösterilmektedir.  Prim ödeme günleri yeterli olmayan, bu sebeple de emekli olamayan fakat yaş sebebi ile prim ödeme günlerini tamamlamış vatandaşlar da bu imkanlardan yararlanabilmektedir.

Yaştan emekli olma durumları ilk sigorta başlangıç tarihine göre farklılık göstermektedir. 9 Eylül 1981 yılından önce ilk defa sigorta girişleri olmuş kadınlar ile birlikte 23 Mayıs 2002 tarihinde 15 yıl sigortası olan kadın için 50 yaşında 3 bin 600 prim ile emekli olma imkanları vardır. Yine 9 Eylül 1976 tarihinde ilk defa sigorta girişleri olmuş erkekler ile beraber 23 Mayıs 2002’de 15 yıllık sigortası olan erkeklerin de 55 yaşında 3 bin 600 gün primle emekli olma imkanları vardır.