Referandum Borsayı Yükselişe Geçirdi

Referandum sonrası sandıktan çıkan evet kararının borsaya  nasıl yansıyacağı büyük bir heyecanla beklenirken, Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi güne yüzde 0,66’lık yükseliş ile başladı.

BIST 100 endeksi, Cuma akşamınki kapanışına oranla tam 590,10 puanlık bir artış yakalarken, toplam işlem hacmi ise referandum sonraki ilk günde 3,5 milyar Türk Lirası düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksinin yüzde 0,30 değer kazanmasının yanı sıra, holding endeksi de yüzde 0,84 oranında bir yükseliş yakaladı.

Sektörel endeksler arasında en fazla kazandırmayı yüzde 3,55’lik yükselme ile finansal kiralama, faktoring olurken; en çok gerileme ise yüzde 0,70’lik oran ile bilişim sektöründe meydana gelmiş oldu.

Evet sonucunun ilk etkilerinden bir tanesi BIST 100 Endeksi oldu. Referandum sonrası İstanbul Borsası ilk güne yükseliş ile başladı. En yüksek 90.991,91 puanına ulaşan BIST 100 endeksi, bu seviye üzerinde yapılan kâr satışları sebebiyle günün genelini yüzde 0,66’lık bir artış göstererek 90.663,80 puan üzerinden kapatmış oldu.

Analistler tarafından yarın gerçekleşecek borsa işlemleri için yapılan açıklamada, yurt içerisinde yaşanacak veri akışının zayıf olacağı öngörüldü. Buna sebep olarak da piyasaların referandum sonuçlarına ilişkin politik cepheden yapılacak olan açıklamaların takip konusu olacağı gösterilirken, yurt dışı piyasalarında da Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak olan konut başlangıçları, inşaat izinleri ve sanayi üretimi verileri için izleneceğini kaydettiler.

Aynı zamanda sandıktan çıkan evet oyunun Türk Lirası varlıklarına olan rağbetin arttığına işaret gösteren analistler, BIST 100 endeksinin teknik açıdan 89.500 seviyesini destek, 91.000 ve 91.500 seviyelerini direnç konumunda olacağını belirttiler. Yarın Borsa İstanbul’un güne nasıl bir başlangıç yapacağı ise büyük bir merak konusu oldu.