Rekabet Kurumu Uyardı: Fındık Fiyatlarına Dikkat Edin!

Son günlerde Türkiye’nin gündeminden Antep Fıstığı düşmüyor. Antep Fıstığı’nın kilogram fiyatının yükselmesi ile birlikte yükselişe geçen baklava fiyatları sonrasında hem üreticiler, hem de tüketiciler isyan bayrağı açarken, Rekabet Kurumu’ndan da fındık fiyatlarıyla alakalı spekülasyon uyarısı yapıldı.

Rekabet Kurumu, Fındık Sektör Araştırması Raporu’nu yayımladı. Kurumun yayınladığı rapora göre Türkiye’de fındık sektörünün en büyük engeli olarak verimliliğin düşük olduğu ifade edildi. Dünya genelinde Türkiye’nin en düşük verimlilik ile üretim yapan ülke konumunda olduğunun vurgulandığı raporda, bu durumun ana sebebi olarak fındık bahçelerinin yaşlı durumda olması, bu bahçelerin eğim ve rakım açısından yüksek konumlarda yer alması, iklimin elverişsiz ortam oluşturması, zirai mücadelede başarı elde edilememesi ve gübrelemenin de kurallara uygun bir şekilde yapılamamasına yer verildi.

Rekabet Kurumu, fındık sektörünün canlanması ve Türkiye’nin pastadaki payını büyütmesi için bahçelerin yenilenmesi gerektiği, ağaçların hastalıklara karşı dirençli hale getirilmesi, arazi ve iklim yapısına uygun bir şekilde fidan dikiminin yapılması, aynı zamanda çiftçilere bu konuda sunulan desteklerin artırılması yönünde tavsiyelerini iletti.

Rekabet Kurumu’nun hazırladığı raporda toptancılık yaparak faaliyet yürütenlerin fındık satış fiyatlarında önemli bir rol oynadığı ifade edilirken, ürünün halen ilkel koşullar eşliğinde depolanmakta olduğu, sektörün büyük bir bölümünün toptancıların elinde olduğu, emanetçilik sistemi yüzünden toptancıların fiyat belirlemede büyük bir rol oynadığı, fındık saklama ve depolama işlemlerindeki ilkelliğin fındık fiyatlarında yaşanan dalgalanmada ve sektörün spekülasyona müsait olmasında önem taşıdığı ifade edildi.