Rüzgar Enerjisine 2017’de 1 Milyar Dolardan Fazla Yatırım!

Türkiye 2017 yılında Rüzgar enerjisine 1 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirdi.

2007 yılında Türkiye’deki mevcut kurulu rüzgar enerjisi gücü 146 megavat idi. Aradan geçen 11 yıllık süreçte toplamda 12 milyar 310 milyon dolarlık bir yatırım başarısı elde eden Türkiye, sahip olduğu rüzgar enerjisi gücünü 6 bin 500 megavata kadar çıkarttı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yayınlanan bilgilere göre, Türkiye’de üretilmekte olan elektriğin yaklaşık olarak yüzde 8’lik kısmı rüzgar enerjisinden oluştuğu gözüküyor. 158 farklı firma tarafından işletmede olurken, 808 megavatlık kurulu güce ulaşacak olan 32 adet rüzgar enerjisi projesinin de kurulum aşamaları devam ettiği belirtiliyor.

Rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 20,5’ine sahip olan İzmir, bin 333 megavatlık kurulu rüzgar enerjisi gücü ile birlikte Türkiye’de en fazla rüzgar enerjisi santraline sahip olan şehir olarak ön plana çıkıyor. İkinci sırada bin 69 megavatlık kurulu güç ile Balıkesir yüzde 16,5’lik dilime, üçüncü sırada ise 650 megavatlık kurulu güç ile Manisa yüzde 10’luk dilime sahip bir şekilde er alıyor.

Türkiye’deki rüzgar enerjisi hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’nin rüzgar enerjisi yatırımları için son 5 yıllık süreçte bir ivme elde ettiğini, rüzgar alanında, ihale ve yatırım süreçlerinin hız kesmeden devam ettiğini, Aralık ayı sonu itibariyle 2 bin 130 megavatlık yeni lisans tahsisinin de bu sürece önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

2017 yılı genelinde toplamda 4 bin megavatlık kurulu güce ulaşılması adına ilk adımların atılmış olacağını ifade eden Ataseven, birkaç yıl içerisinde bu projelerin elektrik üretim sistemine dahil edilmesini öngördüklerini, bu zaman zarfında da sürdürülebilirliğin sağlanması için  çalışmaların hız kesmeden ilerleyeceğini öngördüklerini aktardı.