Demirdere: İlaçtan Para Kazanan Yatırımı İlaca Yapmalı

Türkiye ekonomisi, ilaç sanayisi ve Novartis firması hakkında açıklamalarda bulunan Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere, bugün yatırayım yarın kazanayım anlayışının eksisi gibi olmadığını, son 5 senelik süreçte bu anlayışın kötüye gittiğini söyledi.

Novartis’in İsviçre merkezli bir şirket olduğunu söyleyen Demirdere, şirketin değerinin 200 milyar dolar seviyesinin üzerinde olduğunu, Türkiye’deki faaliyetlerinin 1930’lu senelerin başında başladığını, yaklaşık olarak 60 senedir üretim yaptıklarını, ilk fabrikalarının İstanbul Levent’te olduğunu söyledi. İsviçrelilerin yatırım yapma kararlarında ülkelerinde meydana gelen kısa zamanlı dalgalanmalardan etkilenmediğini söyleyen Demirdere, Novartis’in uzun zamandır Türkiye’de olduğunu, şirketin aldığı kararların anlık değil orta ve uzun vadeli olduğunu, bu nedenle de Türkiye kararlarında herhangi bir aksama olmayacağını söyledi.

“İlaçtan Para Kazanan Yatırımı İlaca Yapmalı”

Novartis Türkiye’nin ihracat alanında önemli anlaşmalarının olduğunu söyleyen Demirdere, Novartis’in Türkiye’de kalıcı olduğunu, toplamda 100 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, bunun kendileri için önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi. İlaç endüstrisinin elit bir sanayi olduğunu söyleyen Demirdere, ilaç sanayisinde en iyi makinelerin, yüksek teknolojinin ve onları kullanacak yetkinlikleri bulunan insan kaynağının önemli olduğunu, Türk ilaç endüstrisinin ekonomik büyüklüğünün geçen sene 24,5 milyar Türk Lirası büyüklüğünde olduğunu, ancak çok daha büyük potansiyelinin bulunduğunu, ilaçtan para kazananların yatırımlarını ilaca yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de veri gizliliği alanında eksiklikler olduğunu söyleyen Demirdere, bu konunun acilen ele alınması gerektiğini, yabancı yatırımcıların Türkiye’den istediği kuralları ve kanunları sık sık değiştirmemesi gerektiğini söyledi.