Sahte Sigorta Yaptıran Vatandaşların Primleri İptal Ediliyor!

SGK tarafından açıklanan fiilen çalışmayan, sigorta girişi bulunmayan vatandaşların sigorta primleri iptal edilecek.

Bir vatandaşın emekli olup, prim ödemelerini alabilmesi için bir yerde çalışıyor ve sigortasının yatıyor olması gerekiyor. Ülkemizde bazı vatandaşlar kendilerini sigortalı ve çalışan olarak gösterip, sigortalarını ödüyor ve sonrasında emekli olup, prim ödemelerini alıyor. SGK’nın yaptığı açıklamaya göre söz konusu vatandaşlar tespit edilip, ödenmiş ve ödenecek olan sigorta primleri iptal edilecek.

Emekli olabilmek için en önemli hususlardan biri kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihtir. Vatandaşların kendi adlarına açtığı uzun süreli sigorta prim ödemeleri, başlanılan gün için emeklilik şartlarının belirlendiği tarihtir.

2008 yılında SGK sisteminde değişiklikler yapılmadan önce emeklilik yaşının artacağı söylenmişti. Bunun sonucunda bir çok vatandaş çocuklarının, eşlerinin, akrabalarının sigorta girişlerini çalışmadığı halde yaptırmıştı. Söz konu kişiler daha erken olma hakkına kavuşmuştu. O dönemlerde çok küçük yaştaki çocukların inşaatlarda çalışıyor gösterilip, sigorta girişi yapıldığı açıklandı.

Erken emekli olsun diye sigorta girişleri yapılan kişiler kendilerinin bile bilmediği yerlerden çalışıyor gösterildi. Vatandaşlar, çalışılan zamanın emekli olma şartlarına yeterli gelmediği için bu şekilde zaman doldurup, emeklilik süresini doldurmaya çalışıyorlardı. Fakat SGK’nın duyurusunu yaptığı çalışılmadığı halde kendini çalışıyor gibi gösteren vatandaşların prim ödemeleri iptal edilecek.

Okan Bülbül’ün yazdığı habere göre, bugünden itibaren sigortalı bir işte fiilen çalışan vatandaşların ödemesi gereken prim tutarı 311 Tür Lirası. Ödenmesi gereken bu tutarların teşvikler doğrultusunda bazen azalabildiğini söyleyen Okan Bülbül, dolandırıcılar tarafından erken emeklilik diye kandırılan vatandaşların yaptıkları ödemelerin hepsinin boşa gideceğini söyledi.