SGK E-Fatura Uygulamasına Başladı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sosyal güvenlik sistemini daha çağdaş şartlarda yürütebilmek ve vatandaşlara daha iyi hizmet sağlayabilmek için dün itibariyle (1 Ekim 2017) elektronik fatura (e-fatura) sistemine geçiş yaptı.

Sistem dahilinde e-Fatura uygulamasına kayıt yaptıran sağlık hizmet sunucuları ile birlikte diğer mükelleflerin, 1 Ekim tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu‘na gönderecekleri faturaları elektronik ortamda düzenlemeleri gerekmekte. Ancak e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan hizmet sunucuları ile diğer mükellefler için herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. SGK’ya yapılan mal teslimi ile hizmet kapsamında genel kurallara ilişkin olarak fatura düzenleme ve fatura gönderimi aynı şekilde devam edecek.

Faturaya ilişkin işlemlerin kanun ve mevzuata uygun olarak faaliyet gösterebilmesi için Maliye Bakanlığı’nın belirlediği standartlara ek olarak formatlar belirlendi. E-Fatura sistemi, faturanın içeriği, faturanın düzenlenme süresi, faturanın incelenmesi, fatura eki belgesinin düzenlenmesi ve bunun tesliminin yapılması gibi durumlara değişiklik yapılmadığı için ilgili mevzuat kapsamında işlemler devam edecek.

E-Faturaların formatlara uygun olup olmadığı ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edilecek. SGK’nın kontrollerinden sonra uygun görülmeyen faturalar ise iptal edilecek.

Yeni sistemin sorunsuz faaliyet göstermesi ve ilerleyen süreçlerde cezai işlemlerle karşılaşılmaması için sisteme kayıtlı olan mükelleflerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüm duyurularını takip etmesi gerekip,  getirilen tüm şartlara da uyulmalıdır.