TL Üzerindeki Baskı Devam Edecek!

ABD Merkezli yatırım bankası olan Goldman Sachs, Türk Lirası’nın ve Türkiye ekonomisinin gidişatı hakkındaki değerlendirmelerini açıkladı. Sachs tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin cari açık rakamlarının, gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının 2018 yılında gerileyeceğinin beklentisinde olduklarını belirtirken, aynı zamanda Türk Lirası üzerindeki baskıların da devam edeceği yönünde uyarılarını iletti.

Goldman Sachs, hem Türkiye ekonomisini, hem de Türk Lirası’nı değerlendiren bir açıklama yaptı. 2018 yılı sonunda, bir önceki yıl sonu rakamlarına göre cari işlemler açığı rakamlarının, gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının düşüş yaşayacağını ifade eden Sachs, kamu menkul kıymetleri piyasasında yaşanan büyük hacimli çıkışların devam etmesi halinde, Türk Lirası’nın da baskı altında kalmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye ekonomisindeki yüksek petrol fiyatlarının yarattığı etkinin, Türkiye2nin düşük bir altın ithalatı yapması sebebiyle telafi edilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Goldman Sachs, bir önceki yıl yüzde 5,5 olan cari açığın GSYH’ya olan oranının, 2018 yılı sonunda yüzde 5 seviyesine gerileyeceğini beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin sahip olduğu dış dengenin, ekonomiyi büyütebilmek adına izlenen politikaların yarattığı etki ile birlikte, sürdürülebilir seviyenin bir hayli üzerinde olduğunu belirten Sachs, Türkiye ekonomisi için odak noktalarının hem cari açığın fonlanma kaynakları, hem de bu kaynakların kalitesi olduğunu ifade etti. Açıklamada, cari açığın fonlanması ile birlikte, kamu borçlanma kağıtları piyasasına sermaye girişine bağlı olduğunu belirten Sachs, Türkiye ekonomisinde ve piyasalardan büyük miktarlı çıkışların yaşanmaya devam edilmesi halinde de kırılgan olmanın sürmeye devam edeceğini belirtti.