Tüketici Kredileri İçin Maksimum Vade Süresi 48 Aydan Daha Uzun Olabilecek!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) özellikle kurum ve kuruluşları yakından ilgilendiren yeni bir karara imza attı. BDDK, “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” kapsamında yaptığı değişiklik, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarına olan tüm borçların finansmanı için, kurum ve kuruluşlar tarafından çekilecek krediler için, kurum ya  da kuruluşların hesaplarına aktarım yapılması şartıyla kullanılan kredilerin vade süreleri 48 aydan uzun olarak tercih edilebilecek.

Konut kredileri, taşıt kredileri, tüketici kredileri gibi tüm kredilere dair sınırlamaların yer aldığı bölümde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından değişiklik yapıldı. Tüketici kredisi vadeleri artık 48 aydan daha uzun olabilecek. Bankalardan tüketici kredisi çekerken, bu kredinin vade süresinin 48 aydan daha uzun bir süre olması için ek bir şart getirildi. Bu şarta göre çekilecek olan kredinin kamu kurumları ve kuruluşlarına olan borçların ödenmesi için kullanılması ve bu çekilen kredilerin kurumların ya da kuruluşların hesaplarına aktarılması şartı getirilmiş oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, daha önce 31 Aralık 2013 tarihinde konut kredisi, taşıt kredisi ve tüketici kredisi sınırlamalarında bir değişiklik yapmıştı. Bu değişiklik döneminde de taşıt kredisi için en uzun vade süresi 48 aya kadar çıkartılmıştı. Aynı maddede 27 Eylül 2016 tarihinde de değişiklik yapılmış, vade süreleri tekrar belirlenmişti.

BDDK tarafından yapılan düzenlemede, konut astın alma, konut tadilatı yapma, konut için mal ya da hizmet alımı yapılması, konutların kiralanması, gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim masrafları için krediler, kamu kurumlarına ve kuruluşlarına olan borçların ödenmesi için krediler ve bu kredilerin yeniden yapılandırılması için kullanılan krediler haricindeki hiçbir kredi için 48 aydan uzun vade süresi belirlenemeyeceği ifade edildi.