Türkiye’de Ar-Ge ve İnovasyon Maliyetleri Düşüyor!

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye’de ar-ge ve inovasyon maliyetlerinin önemli ölçüde azalmaya başladığını, artık yeni ürünlerin ve hizmetlerin geliştirildiğini ifade etti.

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikler kapsamında konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, teknoloji alanında yaşanan değişim ve gelişimlerin eski dönemlere göre çok daha hızlı olduğunu ifade ederken, artık üç boyutlu yazıcıların, yapay zekanın, nanoteknolojinin, enerji ve çevre sistemlerinin gelişen teknolojileri barındırdıklarını belirtirken; bu durumu teknoloji eşikleri sayesinde Tesla’nın 100 yıllık geçmişe sahip birçok otomotiv firmasını geride bıraktığını, Motorola’nın cep telefonunu 1973 yılında üretmeye başlaması sonrasında şu anda sektörün tamamen Apple ve Samsung’un elinde yer aldığını kaydederek örnekledi.

Konuşmasında inovasyonun maliyetinin yüksek, zorlu bir süreç, karmaşık bir yapı olmak zorunda olmadığını kaydeden Büyükekşi, doğru yer-zaman-ihtiyaca yönelik olma üçlemesini kullanma halinde başarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Etkinlikte konuşma yapan bir diğer isim ise Ekonomi Bakanı Yardımcısı Fatih Metin’di. Metin, konuşmasında Türkiye’deki ar-ge ve inovasyon çalışmalarının önemli çözümlere kavuşturulduğunu, bu alanda yapılan maliyetlerin önemli ölçüde düşürüldüğünü, bu düşüşler ile paralel olarak hem ürünlerin, hem de hizmetlerin kalitesinin arttığını ifade etti. Dünya liderlerinin artık teknoloji firmalarından oluştuğunu, bu durumun inovasyonların önemini artırdığını ifade eden Metin, Türkiye’nin hem ekonomik, hem de toplumsal kalkınmasında, sektörler arası rekabet gücü kazanmasında, büyüme oranlarını sürdürülebilir hale getirmesinde hem inovasyonun, hem de ar-ge’nin çok kritik konumlarda yer aldığını ifade etti.