Türkiye’den Çelik Üretimi Atağı!

2017 Yatırım Programı’na ilişkin yapılan açıklamalarda kamu iktisadi kurumları arasında imalat sektöründe 2017’de en çok yatırımı yapan kurum Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) olacak.

Makina ve Kimya Endüstrisinin 2017’de en fazla para ayırdığı ve bitirmeyi hedeflediği yatırıma ise yıllık bazda bakıldığında 120 bin ton hacminde imalatı olan Kırıkkale’deki yeni çelikhane olacak.

Makine ve Kimya Endüstri, kurumun ve Türkiye’nin gereksinimi kapsamında olan vasıflı çelik malzemelerinin üretim yeteneğinin bugünün teknolojisine uygun bir şekilde yapılarak kazanç sağlayabilmesi için yeni çelikhane kurulmasına ilişkin Danieli & C. Officine Mecchaniche SpA firması ile birlikte Anahtar Teslimi Çelikhane sözleşmesi imzalandı.

Anahtar Teslimi Çelikhane sözleşmesi kapsamında MKE, son teknolojiye sahip olacak. Tesis ile birlikte Makine ve Kimya Endüstrisi’nin üretim hacmi ve ürün çeşitliliği artacak, üretimde meydana gelen kayıplar düşecek.

Ortalama olarak 63 milyon avro değerinde olan sözleşme tutarı ile birlikte başlatılan yeni çelikhane, vakum altında gaz giderme ünitesi, elektrik ark ocağı, toz toplama ve filtreleme pota olacağı ve bunlara destek verecek yardımcı tesislerden meydana geliyor.

120 bin 385 Tonluk Sıvı Çelik Üretilecek

Çelikhanenin kurulması ile beraber, 30 tonluk sığası olan elektrik ark ocağı, 30 tonluk sığası olan pota ocağı ve yine 30 tonluk sığası olan vakum altında gaz giderme tesisi ile birlikte  günlük bazda 18 ile 19 döküm alma ve 3 vardiyalı çalışmasına ilişkin 1 yılda yaklaşık olarak 120 bin 385 ton hacminde sıvı çelik üretimi yapılabilinecek.

Makine ve Kimya Endüstri, yeni çelikhanenin yapılması ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında bulunan silah ve ağır silah sistemlerinin üretimleri için önemli ölçütte değer taşıyor. Ayrıca bunların bulunması konusunda bir takım problemler yaşanan vasıflı çeliğin üretimi artık gerçekleştirilebilecek.

Çelikhane ile Makine ve Kimya Endüstri, namlu çeliği, paslanmaz çelik, vasıflı çelik ve takım çeliği üretimini gerçekleştirebilecek. Kurumun bütün silah malzemelerinin üretimi bu çelikhanede gerçekleştirilecek. Toz toplama ve filtreme tesisi doğa dostu tesis olarak yapılacak. Makine ve Kimya Endüstri’nin Türkiye’de halen daha serbest dövme üretiminin en çok gerçekleştiren kurum olmasından dolayı, dövme tesislerinde sektörlerin ihtiyacı olan dövülmüş çeliklerin üretimi sağlayarak  Türkiye’nin ihtiyacını önemli ölçütte giderecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine ve Kimya Endüstri Genel Müdürü Ahmet Taşkın, 1920’li dönemlerde Türkiye’de çelik üretimini ilk gerçekleştiren kurum olduklarını söyledi.

Ağustos Ayında Faaliyete Başlıyor

Çelikhane’nin artık bitme aşamasına geldiğini söyleyen  Ahmet Taşkın, ağustos ayında çelik üretimine başlamayı düşündüklerini, 1 yıldaki toplam üretim hacimlerinin 120 bin ton olduğunu söyledi. Ülkemizin çelik ihtiyacı kapsamında ortalama 350 bin ton hacminde ithalatı olduğunu söyleyen Taşkın,  çelik ihtiyacının çoğunun yurt dışından karşılandığını, yaptıkları üretim ile birlikte ihtiyacın 3’te 1’ine yakın bir payının yurt içi olanaklar ile sağlanacağını belirtti. Taşkın, ülkedeki önemli açıklardan birini kapatmış olacaklarını ifade etti.