Türkiye’nin Enerji Tercihi Artık Doğalgaz!

2017 yılında Türkiye doğalgaz için hem tüketim, hem de ithalat alanları için ayrı ayrı iki rekora imza attı.

Türkiye enerji tercihini artık doğalgazdan yana kullanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen doğalgaz yatırımlarının ve desteklerinin etkisi ile birlikte Türkiye genelinde doğalgaz kullanımında 2017 yılı içerisinde önemli bir artış elde edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan verilere göz atıldığında, Türkiye 2017 yılında hem tükettiği, hem de ithal ettiği doğalgaz sayesinde önemli bir rekora imza attı. Yıllık doğalgaz tüketimi ve ithalatı ilk defa 50 milyar metreküplük kapasitenin üzerine çıktı.

2017 yılında Türkiye’nin tükettiği doğalgaz miktarı, bir önceki yıla oranla yüzde 16,29 oranında artış gösterip, 53 milyar 484 milyon metreküp seviyesine yükseldi. Bu dönem içerisinde tüketim alanında yaşanan yükseliş sebebiyle de Türkiye’nin sahip olduğu toplam doğalgaz ithalatı için yüzde 19,20’lik bir yükseliş yaşanıp, 55 milyar 250 milyon metreküplük seviyeye ulaşılmış oldu.

Avrupa’nın Kuraklığı Türkiye’yi Etkiledi!

2017 yılı genelinde Avrupa genelinde baş gösteren kuraklık, Türkiye’de hidroelektrik üretimi gerçekleştirilen alanlara önemli bir etki yarattı. Yaşanan azalış sebebiyle ortaya çıkan enerji açığı da doğalgaz çevrisi sayesinde telafi edildi.

Elektrik üretimi amacıyla tüketilen doğalgaz 2017 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 24 oranında bir artış yaşadı. 19 Milyar 857 milyon metreküplük seviyeye ulaşan bu tüketim rakamı, toplam doğalgaz tüketiminin de yüzde 35,5’inden yüzde 37,1’ine yükselmiş oldu.

Türkiye genelindeki doğalgaz abonesi sayısında 1 milyon 114 bin kişilik bir artış 2017 yılında yaşanırken, yeni abone sayısı da 13 milyon 610 bin olarak kayıtlara geçti.