Üniversite Öğrencilerinin En Yüksek Kira Ödemesi Yaptığı İl İstanbul!

TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketinin yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde üniversite öğrencilerinin en çok yaptıkları kira ödemeleri İstanbul şehrinde oldu. En düşüş kira ödemeleri ise Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon’da olduğu açıklandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son dönemlerde vakıf üniversitelerinin sayısında artış meydana geldiğini, bu artışla birlikte de kiralık ev arayışlarının çok daha fazla olduğunu, öğrencilerin ev kiralamada en çok tercih ettikleri bölgelerde ilk olarak sosyal imkanlar ve ulaşıma dikkat ettiklerini, bunun sonucunda da söz konusu bölgelerde hem kiralık evlerin hem de satılık evlerin fiyatlarında yükselme olduğunu söyledi.

Tek başına ev kiralayacak olan öğrencilerin ev tercihlerinin 1+1 tipinde olduğunu söyleyen Yönel, birkaç öğrencinin tercihlerinin ise genel olarak 2+1 ve 3+1 tipindeki dairelerin olduğunu, çalışma kapsamında öğrencilerin en yüksek kira ödemesi yaptıkları şehrin İstanbul olduğunu, İstanbul’da da en çok Beşiktaş ile Kadıköy’ün tercih edildiğini söyledi.

Son 1 senelik süreçte ülke genelinde öğrencilerin yoğun olarak kullanılan bölgelerin tamamında en yüksek kira artışı yaşanan şehrin Denizli’de olduğunu söyleyen Yönel, Denizli’de ev kiralarının yüzde 14,82 oranında yükseldiğini, bunun devamında Kayseri’nin yüzde 13,22 ile, İzmir’in yüzde 13,06 ile, Eskişehir’in yüzde 12,03 ile, Mersin’in ise yüzde 11,85 ile devamında bulunduğunu söyledi. Toplamda 71 bölgedeki 100 metrekare büyüklüğündeki 2+1 evlerin ortalama kirasının en yüksek olduğu semtin başında 2 bin 900 Türk Lirası ile Beşiktaş’ın geldiğini söyleyen Yönel, devamında ise Kadıköy’ün 2 bin 750 Türk Lirası ile ikinci sırada, 2 bin 100 Türk Lirası ile Bakırköy’ün üçüncü sırada, bin 700 Türk Lirası ile Kartal’ın dördüncü sırada, bin 350 Türk Lirası ile de Avcılar’ın beşinci sırada bulunduğunu söyledi.