Yenilenebilir Enerji ile 9 Milyon 800 Bin Kişiye İş İmkanı Sağlandı!

Dünyada yenilenebilir enerjide sağlanan istihdam 2016 yılında 9 milyon 800 bin rakamına ulaştı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) açıkladığı Yenilenebilir Enerji ve İstihdam Yıllık 2017 Raporu‘ndan elde edilen bilgilere göre küresel çapta işsizli oranları gün geçtikçe artış gösterirken yenilenebilir enerji sektöründe ise istihdam oranlarında artış meydana geldi.

Temiz enerjideki meydana gelen istihdam artışındaki bölgesel bazlı değişimler, enerji maliyetlerinde meydana gelen azalmalar, artış gösteren talepler ve rekabet ile birlikte çevresel duyarlılıkta da artış meydana geldi ve istihdamda büyük oranda etken oldu.

Güneş, biyokütle, rüzgar, hidroelektrik ve benzeri gibi temiz enerji sektörleri kapsamında hazırlanan rapora ilişkin olarak küresel çapta yenilenebilir enerjide yüzde 1,1 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile birlikte 9 milyon 800 bin kişiye iş imkanı sağlandı. Bu kapsamda ise güneşten elde edilen elektrik üretimi ile birlikte bu alanda gerçekleşen 2016 yılındaki istihdamı bir önceki yılın verileri ile kıyaslandığı zaman yüzde 12 oranında artış meydana geldiği görülmekte. 3 milyon 100 bin kişi bu sektörde kendine iş imkanı buldu.

Yenilenebilir enerjide ikinci sırayı ise sıvı biyoyakıt sektörü aldı. Sıvı biyoyakıt sektörü 1 milyon 724 bin kişiye iş imkanı sağladı. Üçüncü sırada ise büyük ölçekli hidroelektrik santralleri yer aldı. Hidroelektrik santralleri 1 milyon 500 bin kişiye iş imkanı sağladı. Yenilenebilir enerji sektöründe en az fazla iş imkanı Çin’de gerçekleşti. Çin’den sonra Brezilya ve ABD yer aldı.