Güneş Enerjisi Sektörüne 300 bin İstihdam!

Basın mensupları ile bir araya gelen, elektrik ve elektronik şirketi Tunçmatik’in Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürüten Mehmet Özer, güneş enerjisi sektörünün Türkiye’deki bugününü ve yarınını konuştu.

Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, hayata geçirilmesi planlanan yatırım ve çalışmaların gerçekleşmeye başlaması ile birlikte 2030 yılına kadar Türkiye’nin sadece güneşten 300 bin kişilik bir istihdam yaratmayı başaracağını düşündüklerini, bu istihdam rakamının da Türkiye’deki işsizlik oranlarına önemli bir etki yaratacağını ifade etti.

Yaptığı açıklamalarda Türkiye’de hayata geçirilen ve geçirilmesi planlanan güneş enerjisi yatırımlarını değerlendiren Özer, bir önceki yıl Tunçmatik olarak Ankara’da, Afyon’da, Elazığ’da, Mersin’de, Milas’ta ve Uşak’ta lisanssız güneş enerjisi alanında toplamda 73 milyon Dolar’a tekabül eden bir yatırım yaptıklarını, Türkiye’de lisanssız güneş enerjisi kapasitesinin 3 bin megavatı aştığını, lisanslı güneş enerjisinde kurulu gücün ise 23 megavat olduğunu ifade etti.

Lisanssız güneş yatırımlarının Türkiye’de önemli bir konumda olduğunu belirten Özer, lisanssız güneş enerjisi santralleri ile birlikte güneş enerjisi konusundaki bilgi birikiminin de önemli düzeyde yükseldiğini, yıllar önce Tunçmatik tarafından ilk yapılan yatırım için ithal ürün oranının yüzde 90 olduğunu, şu anda bu oranın yüzde 40 seviyelerine kadar düştüğünü belirtti.

Güneş enerjisi sektörünün şu anda yaklaşık 40 bin kişilik bir istihdama sahip olduğunu, bu rakamın hayata geçmesi planlanan düzenlemeler ve yatırımlar ile 2030 yılına kadar sadece güneş enerjisi için 300 bin kişiye ulaşmasının beklendiğini, bu rakamlara ulaşıldığında da güneş enerjisinin en büyük işveren sektörler arasına gireceğini belirtti.

Türkiye’de mevcut güneş enerjisi paneli üreticisi konumunda 30 adet şirketin bulunduğunu, lakin bu şirketlerin de sektörde yaşanan daralma sebebiyle sektörden çıkabileceklerini, üreticilerin kapasitesinin, Türkiye’de yapılan talebin 20 katı kadar olduğunu belirtti. Türkiye’nin güneş enerjisi konusunda ihraç yapan bir ülke olması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirten Özer, aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında küçük ve orta ölçekli ihalelerin yapılmasının, sektörün tabana yayılması konusunda önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Yakın dönemde hem Türkiye’de, hem de Dünya’da elektrik kullanımının önemli ölçüde yükseleceğini ifade eden Özer, bu talep artışının hem Endüstri 4.0, hem yapay zeka, hem elektrikli araçlar, hem de otonom araçlar gibi gelişen ve değişen iş yapma örgüsü eşliğinde gerçekleşeceğini belirtti.