Yumurta Fiyatlarında Büyük Düşüş!

Son dönemlerde en çok fiyatı düşen besin maddesinin yumurta olduğu tespit edildi. Yumurta fiyatlarının haziran ayından bu yana büyük bir düşüş göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye’de sofralarda en çok tüketilen besin maddelerinden birisi olan yumurta haziran ayından bu yana büyük bir düşüş içerisine girdiği Yumurtanın tane fiyatına bakıldığı zaman 36 kuruştan 27 kuruşa kadar değişiklik gösterdiği tespit edildi. Ocak ayından bu yana sürekli olarak değer kaybetmesi son olarak dibe vurması ile dikkatleri üzerinde topladı. Son 5 aylık döneme bakıldığı zaman yumurta fiyatlarında yüzde 50 ile 60 arasında bir değişiklik saptandı. Son dönemlerde yapılan değerlendirmeler sonrasında yumurta fiyatlarının 16 kuruşa kadar gerilediği belirlendi.

Yumurta üretimi konusunda Türkiye’nin gelişim göstermesi dikkat çekmişti. Dünya ülkeleri ile bir karşılaştırma yapıldığı zaman Türkiye’nin 3. ülke konumunda olduğu tespit edildi. Ancak yumurta fiyatlarının sürekli olarak düşmesi yumurta üreticilerini olumsuz anlamda etkiledi. Fiyatların düşmesinden dolayı son dönemlerde tüketim hızlı bir şekilde arttı. Özellikle yumurta üretiminin endüstriyel boyutlara ulaşmasından dolayı yumurta üreticilerinin bu konudan son derece muzdarip oldukları açıklandı. Sektörün büyük bir yıkım içerisine girdiği tespit edildi. Konu hakkında üreticilerin yetkililerin destek vermesi beklendiği için henüz net bir açıklama yapılmadı. Fiyatların düşmesi bir anlamda yumurta tüketimini artırdı ancak bakıldığı zaman üreticilerin ortaya çıkan zararının hala karşılanmadığı tespit edildi.