İcra ile Satın Alınan Konutlara Kredi Çıkar Mı?

Borçlu vatandaşların borçlarını ödemek için başvurdukları yöntemlerden biri de icra yolu ile gayrimenkullerin satışlarını gerçekleştirmek olmaktadır.

İcradan meydana gelen durumlar ise ortaklığın artık bitirilmesi, bankadan ipotek ile alınan ve ödeme sürelerinde hala borcun yatırılmamış olması durumunda haczedilmiş malın satış ve kaynaklı satış olarak ayrılmasıdır.

Sebep fark etmeden borcun ödenmemesi durumunda ya da ortaklığın artık bitirilmesi ise icra yolu ile satış yolları açılmaktadır.

İcra ile Satış

İlk aşamada şerh konulmuş gayrimenkulün satışının gerçekleşmesi için ilgili icra müdürlüğünden satışın talep edilmesi gerekmektedir. Talepten sonra müdürlük satış gününü belirlemektedir. Satış günleri resmi gazetede yayınlanır. İcra sebebi ile gerçekleştirilen gayrimenkul satışları olması gereken değerin yarısına kadar azalmaktadır.

İhaleleri sürekli takip eden vatandaşlar daha uygun olması için icradan dolayı gerçekleşen satışlarda ihalelere katılım göstererek satın alım işlemlerini yapma haklarına sahip olmaktadırlar. İhaleler gayrimenkul satışlarını yarı fiyatlarından açarak başlarlar. Taşınmaz mala en yüksek bedeli söyleyen kişi tapunun sahibi olur.  Ancak icra yolu ile gerçekleştirilen ihalelerde ilk öncelik her zaman taşınmazın sahibi olmaktadır. İhaleler açık arttırma ile gerçekleşmektedir.

Açık Arttırmadan Sonra 1 Hafta İtiraz Süreci

Açık arttırma işlemleri sona erdikten sonra ihaleyi kazanan kişinin devir için itiraz süreci başlar. Bu süreç 7 gün yani  haftadan oluşmaktadır. Eğer herhangi bir itiraz söz konusu olmamışsa satın alımı gerçekleştiren kişi 10 günlük zaman zarfı içerisinde gerekli ödemeleri yapar. Ödemelerden sonra ise devir tamamen gerçekleşip, satış tamamlanır.