Kentsel Dönüşüm Kredisi

Çevrenizde görmüş olduğunuz inşaatları, yeni yapıların bir çoğu kentsel dönüşümün birer parçalarıdır. Depreme dayanıklı, daha sağlam yapıların inşa edilebilmesi için kentsel dönüşüm gerekir. Bunun içinse bankalar bireylere kentsel dönüşüm kredisi imkanı sağlar.

Eski ve dayanıksız yapıların daha sağlam hale gelebilmesi için müteahhitle anlaşma yapmanız gerekiyor. Yapınızın yenilenmesi için yapacağınız harcamada bankaların bireylere sunduğu kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm kredileri yalnızca afet riski taşıyan riskli yapılar için geçerli olmaktadır. Bunun içinse yapının riskli olduğuna dair belgesinin olması gerekmektedir. Bu kredi ürünlerinden ayni hak sahipleri ile birlikte en az 1 yıllık kiracı pozisyonunda bulunanlar yararlanabilir.  Kentsel dönüşüm kredileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağlamış olduğu faiz desteklerinden faydalanılmaktadır.

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için risk raporunuzun olması gerekmektedir. Risk raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen kuruluştan temin edilmektedir. Riskli Yapı Tespit Raporu ile yapınızın sağlam olmadığının tespiti yapılırsa binadaki tüm hak sahiplerinin birlikte karar almaları gerekmektedir. Herkes bunun için onay vermeyebilir. Ancak çoğunluktaki üçte iki oy kentsel dönüşüm geçerli olmaktadır.

Bu karardan sonra yine herkesin ortak olarak belirlediği müteahhit ile görüşmelidir. Sonrasında ise firma belirlenip, gerekli evrakların imzalanması gerekmektedir. Yapılan işlemler sonrasında eğer sizin de nakit para koymanızın gerektireceği bir durum olursa bankaların sunduğu kentsel dönüşüm kredi ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Kentsel dönüşüm kredi ürünlerine genel olarak bakıldığında konutlarda 120 ay vade, iş yerlerinde ise 84 ay vade belirlenmektedir. Devlet katkısına bakıldığı zaman ise konutlarda yüzde 4 oranında, iş yerlerinde ise yüzde 3 oranında olmaktadır. Hak sahiplerinin ise temin edebilecekleri maksimum kredi tutarı ise 125.000 Türk Lirası olmaktadır.